NY BOK

C S Lumio

Den som haver barnen kär

Lumio förlag

 

Hon hette Hilda Nilsson och blev för drygt 100 år sedan kallad ”änglamakerskan på Bruksgatan”. I klartext var hon en av tidernas värsta svenska massmördare, skyldig till åtta småbarns död.

Hon var en skånsk före detta prostituerad som försörjde sin familj genom att mot ersättning ta emot andra kvinnors barn, födda utom äktenskapet. Mödrarna som lämnade bort sina små trodde att hon skulle ta hand om dem väl, men i själva verket dränkte hon dem hemma i tvättstugan och brände därefter de små kropparna i ugnen.

Allt med den förvridna tanken att dessa små då skulle slippa världens svält, nöd och elände och i stället som änglar kunna flyga ut över paradisets ängar.

När verkligheten kom ifatt henne blev hon åtalad, befunnen skyldig och straffad, den sista personen i Sverige som dömdes till döden.

Christina Snell Lumio skildrar den hemska historien på ett enkelt och lättillgängligt sätt, utan några mer sofistikerade litterära ansatser.

Samtidigt berättar hon om människor i en utsatt tid. Åren före och under första världskriget innebar för de flesta fattigdom, förtvivlan och svält. Det drev fram en folklig vrede och protester på många håll, med Sverige på revolutionens rand. Bland annat splittrades Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bildades, det parti där Snell Lumio sedan länge har sin tillhörighet.

Hennes bok påminner därmed också om det som var ”början på ett otal reformer för ökad demokrati i Sverige och ökade rättigheter för både arbetare och kvinnor”.