Nu gäller det för det kommunägda Boden Event att spänna bågen. Det är nämligen sista året som arrangemanget har en säkrad finansiering.

– Vi hoppas bli omistliga, säger Susann Jonsson, Boden Event, som i samarbete med bland annat Eyvind Johnson-sällskapet och Författarcentrum Nord har satt ihop programmet.

– Det här är inte vilket varumärke som helst, det är ett författarskap som har en klassikerprägel, säger hon.

Artikelbild

Fredagen den 30 november inleds det tre dagar långa evenemanget i lite lättsammare ton då tv-kändisarna Niklas Källner och Kattis Ahlström som de kallat ”Let’s talk” inleder sin Sverigeturné.

– På en fredagskväll passar det bra med lite humor och skratt. De har ju en underfundig humor med djup och en smula existentialism.

Programmet i övrigt utgår från två teman. Det ena kallar de ”Åter till Eyvind”. Eyvind Johnson tog öppet ställning mot fascismen, han skrev till exempel Krilontrilogin medan andra världskriget pågick för fullt.

– De tider vi lever i idag, när fascismens vindar är märkbara i Europa, gör det påtagligt hur Eyvind Johnsons böcker aktualiseras igen. Att vi ska behöva uppleva liknande saker igen gör att man känner förtvivlan. För inte längesedan marscherade nynazister här i Boden. I en programpunkt ställer vi frågan ”Vad kan vi lära oss av vår historia?”.

Artikelbild

| Bernt Hermele.

I ett författarsamtal möts Bernt Hermele, som skrivit om svenska judars överlevnadsstrategi under andra världskriget och har podd-radioprogrammet ”Överlevarna”, och Hynek Pallas, kultur- och filmskribent, som bland annat skrivit romanen ”Ex: migrationsmemoarer”.

Det andra temat är ”Det nordliga rummet”. Det kan vara att man i sitt författarskap förhåller sig till det även om man inte bor här, förklarar Susann.

Artikelbild

–Där har vi gäster som till exempel Curt Persson, som skrivit om Hjalmar Lundbohm, Jenny Rogneby, författare från Boden, och Mats Söderlund, som håller på att skriva trilogin ”Ättlingarna” och är från Västerbottens inland. Musikern Johan Airijoki avslutar lördagskvällen med sin tonsatta norrbottniska poesi.

I programpunkten ”Eyvind och jag” får kulturpersoner berätta hur de inspirerats av Eyvind Johnson. Första gäst är regissören Jonas Selberg Augustsén.

Artikelbild

Mats Söderlund.

Allt fler lyssnar på ljudböcker och poddar. Daniel Åberg, författare från Vittangi som skriver direkt för Storytel, kommer i en programpunkt att berätta om hur det går till.

En annan programpunkt är att Sveriges Radios ”Tankar för dagen” kommer att äga rum på scenen i stället för i en radiostudio och då med endast personer från Norrbotten. Skådespelaren Maja Runeberg är en av de fem.

På Sagateatern kommer det stora Eyvind Johnson-priset att delas ut. Det finns fyra nominerade: Andrzej Tichy, Ellen Mattson, Anna Jörgensdotter och Gunnar D Hansson. Juryn har bestått av Fredrik Rönnberg, bibliotekschef i Boden, Andrea Lundgren, författare, Bengt Pohjanen författare, och Regine Nordström, kulturjournalist.

En av kringaktiviteterna i Boden är poesitävlingen ”PoesiBoden” som äger rum på Björknäsgymnasiet.