Sommaren är traditionellt sett en något lugnare period på bostadsmarknaden. Med några enkla knep går det dock att maximera chansen för en bra bostadsaffär även i semestertider. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har samlat sina bästa tips till den som planerar att sälja bostad de kommande månaderna.

– Den som ska sälja sin bostad vinner mycket på att sätta sig in i köparens situation. Det handlar bland annat om att förstå att försäljningarna kan ta lite längre tid, vara flexibel för visningar vid olika tider men också att använda sommarvädret till att visa möjligheterna med en fin uteplats, balkong eller trädgård, säger Emma Holst, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Fem tips – så lyckas du med försäljningen av din bostadsrätt i sommar:

Artikelbild

| Utnyttja att det är sommar och visa upp trädgården om du har någon.

• Våga sälja på sommaren. Antagningsbeskeden för den som ska studera skickas ut under sommaren, vilket ökar efterfrågan för små lägenheter. För den som ska sälja en större bostad är rådet att fotografera under soliga sommardagar och förbereda bostaden för en förhandsaffär eller försäljning efter semestrarna.

• Var flexibel. I semestertider kan spekulanter vara intresserade av en privatvisning närsomhelst under veckan. Försök att hålla god ordning hemma och var gärna startklar att ha visning vid olika tider.

• Sommarstyla lägenheten. Att visa bostaden från sin bästa sida höjer ofta slutpriset. Inred gärna med en blandning av växter, textil och läderdetaljer i sommar.

• Var ute i god tid. Under sommaren kan bostadsaffärerna ta lite längre tid. Ge mäklaren tid att bearbeta potentiella kunder redan innan din lägenhet läggs ut till försäljning. De bostäder som säljs till högsta slutpris förmedlas ofta redan innan ordinarie visningen.

Artikelbild

| Efterfrågan efter små lägenheter ökar under sommaren.

• Sälj först. Om du inte har väldigt goda marginaler i boendeekonomin är det en fördel att sälja din egen bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget bostadsköp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Fem tips – så lyckas du med försäljningen av din villa i sommar:

• Dra fördel av sommarvädret. Att kunna visa uteplats, grönytor eller altan från sin bästa sida är oftast en bra väg till ökat intresse från visningsbesökarna. Torka av utemöbler, sätt växter i fina krukor och klipp gräsmattan.

• Passa på att sälja när få andra gör det. Traditionellt sett är sommaren lågsäsong på villamarknaden, med få lediga hus till salu. Samtidigt har spekulanter under sommaren mer tid att spendera på en visning men få bostäder att välja bland. Det kan leda till att just ditt hus blir hett eftertraktat.

• Var flexibel. I semestertider kan spekulanter vara intresserade av en privatvisning närsomhelst under veckan. Försök att hålla god ordning hemma och var gärna startklar att ha visning vid olika tider.

• Var ute i god tid.Under sommaren kan bostadsaffärerna ta lite längre tid. Ge mäklaren tid att bearbeta potentiella kunder redan innan ditt hus läggs ut till försäljning. De bostäder som säljs till högsta slutpris förmedlas ofta redan innan ordinarie visningen.

• Prata med hantverkare. Inför ett husköp finns många saker att ta i beaktande. Ta i förväg fram underlag på vad det skulle kosta att bygga ett uterum eller lägga nytt tak. Då kan spekulanterna enkelt räkna på sina framtida boendekostnader.