I februari släppte Tomas Andersson Wij "Avsändare okänd", en platta som spelats in tillsammans med Deportees och Niki & the Dove och i stort sett låg färdig innan "Så mycket bättre"-maskineriet drog igång. "TAW" lät albumet vila till dess att stormen dragit förbi och några korrigeringar senare var den klar.

– Det kändes lite knöligt att släppa den plattan men samtidigt ville jag inte klamra mig fast vid tv-programmet. Det kändes viktigt och bra att släppa ett genomarbetat album och inte bara ta rygg på ett TV4-program, berättar han.

Det har gått 20 år sedan skivdebuten och en slagning i arkiven visar att han hunnit besöka både Lillan och Ebeneser innan Kulturens hus blev återkommande spelställe. Ett av hans besök har förevigats i låten "De gröna vagnarna" ("Jag vaknade nyss, ett hotellrum i Luleå, av att hjärtat luktade bränt. Ett nattåg därute tänder och släcker, det är nånting som har hänt").

Artikelbild

| Flitigt. Tomas Andersson Wij har spelat i Luleå många gånger förr och har till och sjunger till och med om ett besök i sin låt "De gröna vagnarna".

– Jag tror att det var när jag spelade på Lillan och bodde på ett inte allt för fancy hotell i stan och hade svårt att sova. Jag kopplar de där raderna till det hotellrummet, berättar han.

Det finns andra upplevelser han förknippar med Norrbotten också. Som den där gången då han för första och sista gången tvivlade på sitt val av karriär.

– Någonstans kring 2005–2006 var jag ute på en turné kring Norrlandskusten, i Piteå och Skellefteå, mest för att betala igen en skuld till bokningsbolaget från turnén innan som hade gått back. Det var inte så mycket folk och jag kände för första gången ett tvivel på om jag skulle orka, berättar Andersson Wij.

– Jag vände mig om och såg den långa vägen jag gått och allt jag investerat i mitt livsval, då insåg jag också att det skulle vara väldigt jobbigt att gå tillbaka den långa vägen och ta en ny.

Artikelbild

| Samarbete. Tomas Andersson Wij, Mauro Scocco och Andreas Kleerup besökte Luleå tillsammans för snart två år sedan.

I efterhand är han glad att han fortsatte, ingenting har varit förgäves och han har fortsatt "slå på sin spik". Ett uppskattat snickeri.

Tänkte du tanken på att lägga ner?

Artikelbild

– Jag tänkte tanken och den gjorde mig rädd och panikslagen. Jag kunde inte riktigt tänka mig att göra något annat – därför fortsatte jag (skratt).

På senare år har publiken vuxit ytterligare, medverkan i "Så mycket bättre", SVT-programmet "Tomas Andersson Wij spelar med ..." och olika samarbeten har öppnat nya dörrar. Senast han var i Luleå var ett resultat av detta då han spelade tillsammans med Mauro Scocco och Andreas Kleerup i Kulturens hus. En konsertlokal han återvänder till på fredag, trots kollegans råd.

– Jag minns att Kleerup sa til mig efteråt att jag inte kunde hålla på att spela på sådana ställen. "Du får ju aldrig ligga med någon, alla går ju bara hem direkt – du ska spela på klubbar", sa han. Men nu har jag åkt ut på en regelrätt konserthusturné (skratt).