Efter 27 år tvingades styrelsen för Flakasand rock- & bluesfestival lägga ner satsningen på 2018 års arrangemang och besvikna bluesälskare fick klara sig utan ett besök på den natursköna platsen.

Nederlaget berodde på att föreningen hade backat 74 000 kronor under ett väderkallt 2017 och vågade inte chansa på ett liknande resultat igen.

Krisplanen blev i stället att arrangera ett bluestält under Sommarfesten i Kalix för att dra in pengar till verksamheten – ett drag som gick hem. Den 13 juli ska Flakasands festival åter genomföras.

Artikelbild

| "Det är en lättnad, det här har jag haft i bakhuvudet ett år", säger Ulf Sandström.

– Det känns jättebra, det har varit så många som efterlyst det här och frågat om vi kör i år. Det känns positivt, säger festivalgeneral Ulf Sandström.

– Om det inte hade blivit av nu så tror jag att det hade fallit helt och hållet.

LÄS MER: Så ska Flakasands festival räddas

Med tanke på att verksamheten under Sommarfesten föll väl ut kommer föreningen på nytt stå för ett bluestält på Strandängarna, helgen efter Flakasand rock- & bluesfestival.

Artikelbild

| Natursköna Flakasand har lockat mellan 1 500–2 000 personer varje år. Men 2017 års väder gjorde att publiken svek.

– Vi byggde upp en liten buffert på Strandängarna efter att Flaksand blev inställt förra året. Nu gör vi en lågbudgetsatsning men väntar på sponsorer så jag tror att vi kan utöka lite, säger Ulf Sandström.

Tanken är att årets festival ska innehålla många lokala akter.

Artikelbild

| Flakasand ska åter dansa i sommar.

– Vi har jätteduktiga blues- och rockgäng även om det inte är några stora namn för allmänheten.

Hur känns det att kunna meddela detta?

– Det är en lättnad, det här har jag haft i bakhuvudet ett år. Det känns kul, det är en så vacker plats – vi vill behålla det och göra det känt för ännu fler, säger Ulf Sandström.