Hemlighetsmakeriet kring den kommande filminspelningen är stort och personerna kring produktionen är belagda med munkavel. Men enligt vad Norrbottens Media erfar är det den danska filmen "Självmordsturisten" med "Game of thrones"-stjärnan Nikolaj Coster-Waldau i huvudrollen som ska spela in scener i snöklädd miljö.

Anledningen till det hastigt påkomna besöket i Luleå är att det saknas snö i Norge, där inspelningarna skulle ha genomförts, och tanken är att starta filmandet under torsdagen. Exakta datum och hur länge det kommer att ske beror på väder och solljus.

– Det är lite hastigt påkommet, ingenting som varit planerat i alla fall. Det var inte planerat att ha inspelningsdagar i Luleå, säger Tom Granberg Filipp som hjälpt till med att söka skoterförare till produktionen.

Artikelbild

| Tuva Novotny spelar Lærke, partner till huvudrollsinnehavaren Max i "Självmordsturisten".

Filmarbetaren, som tidigare jobbat med bland annat "Jägarna" och "Den längsta dagen", berättar att det är ett antal skoterscener och vybilder som ska spelas in i Luleåtrakterna.

Kommer några stjärnor hit?

– Inte vad jag vet i alla fall. Man vet ju aldrig vad som händer, men det är inte planerat att ta hit några skådisar. De har en stand in, säger han.

Enligt kontraktet med produktionsbolaget som sköter filminspelningen råder yppandeförbud kring vilken film det handlar om och på frågan om det är "Självmordsturisten" som spelas in är Granberg Filipp förtegen.

Artikelbild

| Robert Aramayo, som spelar en ung Ned Stark i "Game of thrones" spelar rollen som Ari i den danska storfilmen "Självmordsturisten.

– Jag kan varken bekräfta eller förneka. Om du tror fel är det ju bra att inte avslöja vilken produktion det handlar om.

"Självmordsturisten" har spelats in sedan oktober och är en samproduktion mellan olika länder och finansiärer. Förutom Nikolaj Coster-Waldau syns bland andra Robert Aramayo (unga Ned Stark i "Game of thrones"), svenska Tuva Novotny och "Peaky Blinders" Jan Bijvoet i rollistan. Filmen produceras av danska Snowglobe och är, enligt ett pressmeddelande, deras mest ambitiösa film hittills.

Artikelbild

Under filminspelningen som snart besöker Luleå kommer även norrbottniska deltagare få ta plats framför kameran. När Tom Granberg Filipp efterlyste skoterförare på Facebook visade det sig att många norrbottningar ville ta chansen att synas på bioduken.

– Det har verkligen varit stort intresse och det är ju jättetrevligt. Det är högt tryck, säger han.

Enligt Granberg Filipp sökte 95–100 personer de skoterburna statistrollerna.

Har ni hittat rätt personer?

– Ja, vi tror det. Vi har inte spikat till hundra procent men har i alla fall hittat de vi tycker passar just nu, säger han.