Insändare Kanske tar vi inte på finkavajen och borstar skorna längre när vi ska gå och rösta. Men lite högtidligt är det ändå fortfarande. Vår vallokal skulle finnas på Västra Varvsgatan i Luleå. Något konfunderade satte vi oss på våra cyklar. Inga skyltar gav någon vägledning. Så mötte vi en kvinna och frågade om hon visste var lokalen låg. ”Ja, efter lite letande hittade jag huset, längst bort i det här kvarteret”, blev svaret.

Efter en stund såg vi en skylt: Vallokal! Och utanför en port stod en ensam valarbetare. På vår fråga om vi kommit rätt svarade han ja, men lade till att det också för honom hade det varit svårt att hitta dit. In genom porten och ner i en mörk, trång trappa och där i källaren fanns vallokalen.

Hur har detta gått till? Varför får inte vi som bor i centrala stan rösta i Stadshuset eller Kulturens hus eller åtminstone i ett hus med fönster? Vem har kommit på idén att skicka oss till en undangömd källare, frågade jag de ansvariga. De tre valförrättarna vek undan men lovade att framföra synpunkterna.

När vi kom hem och ställde undan cyklarna på gården mötte vi ett par grannar som var lika besvikna som vi över den trista vallokalen som de också hade fått leta efter. ”Och i källaren”, sa grannen, ”luktade det dessutom unket”.

Jag bollar frågan vidare. Vem eller vilka låg bakom idén att förringa – och försvåra valdeltagandet på det här sättet? Är det så ni valansvariga tycker att demokratin ska försvaras?