Bedrägerihärvan kan vara största någonsin

En man tog emot miljoner som tros ha stulits från föreningslivet i Jokkmokk. "Kan inte påminna mig om att jag har sett något större", säger bedrägeriexperten Jan Olsson i Uppdrag granskning.

 I det misstänkta svindleriet tömdes föreningar i Jokkmokk på över 2 miljoner kronor. Ett företag drabbades också, så totalt försvann 3,7 miljoner.

I det misstänkta svindleriet tömdes föreningar i Jokkmokk på över 2 miljoner kronor. Ett företag drabbades också, så totalt försvann 3,7 miljoner.

Foto: Jessica Rosengren

Jokkmokks kommun2019-10-05 05:00

Nästan ett år har gått sedan vi avslöjade nyheten om miljonsvindeln. I sin roll som kanslist i numera nedlagda Föreningsalliansen i Jokkmokk hade Jokkmokkskvinnan plundrat bygdens föreningar på över två miljoner kronor

Hon har dömts till ett och ett halvt års fängelse, men domen har överklagats.

Uppdrag gransknings i SVT har nu sänt ett program om härvan. Över 100 miljoner kronor tros ha investerats ända från 2001, enligt UG:s kartläggning.

Människor som Jokkmokkskvinnan har investerat allt de har – utan att få utdelning. 

– Att det har pågått i 20 år, det är sannolikt något sorts rekord. Ett negativt rekord naturligtvis. Jag kan inte påminna mig om att jag har sett något större bedrägeri faktiskt mot enskilda personer gjorda av svenskar, säger polisens bedrägeriexpert Jan Olsson i Uppdrag granskning.  

Var alla miljonerna tagit vägen är ett olöst mysterium. Men Uppdrag granskning har sökt upp en man, Mikael, som enligt Skatteverket tagit emot insättningar på 15 miljoner kronor, som går att koppla till tidigare bankmannen Kurt som pekas ut som spindeln i nätet.

Mikael är inte folkbokförd i Sverige, men bor med sin fru i ett samhälle utanför Göteborg. Trots att han för ett par år sedan fick sjukpensionen indragen och helt saknar inkomster kör han en exklusiv bil som är skriven på frun. Han har även intressen i minst två gatukök och en restaurang. Alla nyöppnade och nyrenoverade, enligt Uppdrag granskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!