Bidraget som ska lyfta hästsporten

Haparanda ryttare vill bli en tävlingsarrangör att räkna med. Tack vare nya bidrag kan föreningen och sporten ta nya kliv vid gränsen.

Lisa Nilsson (till vänster): "Det här blir ett jättelyft för hela ridsporten i Tornedalen."

Lisa Nilsson (till vänster): "Det här blir ett jättelyft för hela ridsporten i Tornedalen."

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2020-02-11 09:00

Det är Jordbruksverket som har beviljat en ansökan om projektstöd till en ny tävlingsarena. Med stöd från både landsbygdsprogrammet och Tornedalen 2020 får man totalt 719 875 kronor. 

Ett glädjebesked för ridsporten i Tornedalen, säger Haparanda ryttares ordförande Lisa Nilsson.

– Vi ska köpa in en stor hinderpark för hästhoppning och bygga en tävlingsarena där vi har ridbanan i dag och så kan vi komplettera med en framridningsbana.

En till ridbana?

– Vi behöver ha två banor för att kunna arrangera större tävlingar och i dag har vi bara en. Så det blir en till ridbana bredvid den gamla och som kan användas till ridskolan också, men vid tävlingar som en bana för uppvärmning. Till den nuvarande ridbanan kommer vi att iordningställa läktarplatser för åskådare, säger Lisa Nilsson. 

Det här är inte den enda satsningen som görs på anläggningen. Sedan tidigare har kommunen beslutat att bygga ett nytt stall som har en beräknad kostnad på minst 7,5 miljoner kronor. Kommunens satsning på stallet – och pengarna till tävlingsbanan – gör att Haparanda ryttare kan fortsätta sin resa mot att inte bara jobba med bredden, utan att också satsa på att bli en stark förening i tävlingssammanhang.

– I första hand ska vi ha en ridskola, men också en tävlingsarrangör. Vi hade väldigt stora tävlingar på 90-talet och det här är ett steg på väg tillbaka mot det. Tillsammans med nya stallet blir det här en riktigt bra anläggning, säger Lisa Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!