Rose-Marie Flodström, 75 år, har jobbat som församlingsvärdinna inom kyrkan i 30 år. Hon jobba till hon var 67 och efter pensioneringen gick hon med i SPRF. Det var ingen självklarhet att hon skulle engagera sig något djupare.

– Jag var en vanlig medlem - ett tag.

Men så var det två personer som var tvungna att sluta i trivselkommittén på grund av sjukdom. I och med att hon kände ett par som var med i kommittén så klev hon in i den för ett par år sedan.

Artikelbild

| FÖRBEREDER FEST. Rose-Marie Flodström med några av de andra festfixarna. Per-Ulf Sandström, ordförande, Kerstin Olsson, Ulla Röding och Eiwor Fridh.

– Vi var sex från början. Nu är vi bara fyra.

När hon gick med så ordnade man med traditionella måltider med älgköttsoppa, palt och surströmmings. Nu är det mer matlagning och fester.

– Ja, Per-Ulf (Sandström som är ordförande reds. anm.) är glad i fester och han är duktig på att hjälpa till. Han är hjälpsam och glad åt alla, säger Rose- Marie Flodström.

Egentligen, tillägger hon, är det jättemycket jobb med att arrangera festmåltider.

Artikelbild

| MÅNGA TURER. "Det blir många turer innan allt är på plats; det ska handlas, föreberedas och fraktas. Sedan måste man ju variera sig. Man kan ju inte bjuda på likadan mat varje gång. Samtidigt måste man hålla budgeten, så man far som en skållad råtta och kollar rödpriserna, säger Rose-Marie Flodström och skrattar.

– Nå, men det är ju självförvållat och roligt, även om jag har så mycket värk. Hade jag inte haft gubben som bär och kånkar så hade det inte gått. Jag kan inte laga maten där borta på Å-center, utan förbereder och bakar här hemma. Om något kan lagas där då delegerar jag ut det.

När de har fester har de dessutom tre volontärer som ställer upp.

Artikelbild

| DUKNING. Rose-Marie Flodström berättar att de lägger ned lite mer energi på dukning jämfört med tidigare, pyntar med blomster och delar upp borden i mindre grupper för att det ska bli gemytligare. Det tycker hon om och säger att det inbjuder till mer social samvaro.

– De är oumbärliga. Det är många saker som ska göras.

Det var en person som kontaktade NSD och tyckte att vi skulle skriva om Rose-Marie Flodström eftersom hon är en stor eldsjäl i SPRF. Men själv känner hon sig inte som någon eldsjäl.

– Nä, det vet jag inte. Men det är klart att man lägger ned mycket tid på bakning och matlagning. SPRF har ställt upp och lånat mig kyl och frys, för att det ska gå att planera och förbereda. Då går det ju också att arbeta när man själv känner för det. Allt kan man ju inte göra i förväg, men baka kan man.

Hon berättar att de också lägger ned lite mer energi på dukning jämfört med tidigare, pyntar med blomster och delar upp borden i mindre grupper för att det ska bli gemytligare. Det tycker hon om och säger att det inbjuder till mer social samvaro.

– Det blir många turer innan allt är på plats; det ska handlas, föreberedas och fraktas. Sedan måste man ju variera sig. Man kan ju inte bjuda på likadan mat varje gång. Samtidigt måste man hålla budgeten, så man far som en skållad råtta och kollar rödpriserna, säger Rose-Marie Flodström och skrattar.

De ordnar jul- och påskbuffé. I påskas dukade de upp 15 olika rätter, bland annat olika pajer, köttbullar, korvar och skinkor. Och nu bjöds de in till försommarfest den 9 juni med trerättersmeny.

Till förrätt blir det tunnbrödsrulle, till varmrätt lax och potatis och sist men icke minst blir det semifreddo med mango till efterrätt. Vin och öl säljs på festerna, vilket är populärt, enligt Rose-Marie Flodström, som i samma veva tillägger att hon egentligen aldrig varit intresserad av matlagning.

– Bakning är mitt stora intresse. Matlagningen har kommit med åren. Men jag är ingen som kan skapa egna recept, utan jag läser alla tidningar jag kommer över och tittar på teve. Så det finns bara man vill.

Hon har fått många rosor i tidningen och medger att de är roliga att få.

Hur mycket tid hon lägger ned vet hon inte, men det blir många handlingsturer, eftersom allt inte kan inhandlas på en gång. Hon berättar att hon frågat om någon annan vill ta på sig att baka eller ta över, men säger att ingen frivillig anmält sig.

– Per-Ulf har sagt att uppsägningstiden är sju år! Jag har väl skämt bort dem. Till varje månadsmöte bakar jag. Jag är less köpeskakor och det går ju ändå ganska snabbt att sno ihop något. Det behöver inte vara så avancerat.

– Det är hennes liv att baka och tur är väl det, säger maken Erik Flodström

Hur kommer det sig?

– Mamma bakade och när sönerna var små gjorde jag det de ville ha och sedan bakade jag på församlingsgården.

Vad är det bästa med ditt uppdrag i festkommittén?

– Jag tycker att det är jätteroligt att träffa folk och vara på SPRF. Det är väldigt positivt och jag tycker det är jätteroligt att servera folk.