Uppföljning: Polisen har ingen misstänkt.  

Det var vid 14-tiden som mordbranden upptäcktes på det tredje, obebodda våningsplanet i ett av asylboendena på Kanslihusvägen i Boden.

Läs mer: Mordbrand på asylboende

En ordningsvakt, anställd av Väktarbolaget, befann sig på våningen nedanför när lamret gick.

– Han var där på 20 sekunder. De hade fyllt upp soptunna med diverse föremål och satt eld på den. Lågorna var en och en halv meter höga och slog upp mot taket. Tack och lov var brandposten bara några meter därifrån, så han kunde snabbt släcka, säger Patrik Nicklasson, verkställande direktör på Väktarbolaget i Boden.

Uppemot ett 70-tal asylsökande bor på boendet, mestadels afghaner och syrianer. Hela fastigheten fick utrymmas i samband med att brandlarmet gick.

– Jätteallvarligt. Barnfamiljerna som bor där känner en skräck att det finns människor som vill sätta eld på fastigheten. De fick ge sig rakt ut i snön och kylan, ett trauma för dem, säger Patrik Nicklasson.

Han har sin uppfattning klar gällande motivet bakom mordbranden.

– En missnöjesyttring från några av de boende. Situationen är ansträngd. Folk är arga för att Migrationsverket tar så lång tid på sig. Det kan ta sex månader innan de överhuvudtaget kallas till en intervju på Migrationsverket.

Enligt Väktarbolagets vd är merparten av de boende på förläggningen skötsamma och tacksamma. Samtidigt har han och hans personal fått höra att det sedan en tid tillbaka har framförts hot från vissa boende just om att anlägga bränder.

– Det handlar om ensamkommande yngre män, mellan 19-26 år.

Tror du att ärendet blir svårutrett för polisen?

– Ja, mycket. Men vi har en uppfattning om vilka de var. De stod och hånade brandmännen när de kom. Men att tro att det går att sätta press på Migrationsverket på detta vis är ju bara dumt.

Kan du förstå frustrationen?

– Absolut.Vi försöker prata med dem. Men det står utom vår kapacitet egentligen. Situationen är svår för båda parter.

Hur är stämningen nu?

– Vi har läget under kontroll. Vi kommer ha väktare dygnet runt, så att familjerna inte ska känna oro, säger Patrik Nicklasson, vd för Väktarbolaget i Boden.