Båda döms till ett års fängelse och utvisning

Två män i Boden döms till fängelse för grov misshandel. En nämndeman var skiljaktig och bedömde att åtalet skulle ogillas. Hon ansåg att utredningen inte var tydlig.

Två personer döms av Luleå tingsrätt till fängelse för grov misshandel.

Två personer döms av Luleå tingsrätt till fängelse för grov misshandel.

Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT

Bodens kommun2019-10-09 16:26

Den 5 augusti blev en man misshandlad på öppen gata i Boden. Han blev slagen av två män. En av dem knivhögg brottoffret och den andre slog honom med sen cykelsadel. Han slogs till marken. 

Båda gärningsmännen förnekar brott. 

Den aktuella kvällen utspelade sig två händelser, enligt tingsrätten i Luleå. Den ena prövas inte av rätten, men rätten tar upp den eftersom båda händelser har koppling till varandra. 

Det började med att brottoffret och en av gärningsmännen bråkade. De skildes åt, men polisen larmades. Polisen träffade dem båda och båda uppvisade skador. 

Gärningsmannen kontaktade därefter en släkting. De fick skjuts av en tredje person. När de båda gärningsmännen såg målsägande hoppade de ur bilen. Han försökte fly, men de följde efter och angrep honom. Han försökte skydda sig med händerna. 

Flera personer hade samlats på platsen och enligt brottsoffret gav sig gärningsmännen av därifrån när en kvinna skrikigt åt dem att sluta. 

Det finns vittnen till misshandeln. De hördes av tingsrätten. 

Domstolen konstaterar efter en samlad bedömning att det är visat att de båda åtalade männen agerat tillsammans och i samförstånd. Rätten anser att misshandel bär prägel av en hämndaktion för det som hade hänt tidigare på kvällen. Den bedömer misshandeln som grov då tillhyggens har använts. 

Påföljden för var och en av de båda männen har bestämts till fängelse i ett år. De ska solidariskt betala skadestånd på drygt 15 000 kronor till brottsoffret och rätten beslutade att båda ska utvisas ur Sverige. 

En nämndeman anser dock att utredningen inte är tydlig om vad gärningsmännen gjort och hävdar att det finns utrymme för ett alternativt händelseförlopp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!