Bra ungdomsbok om att känna sig utanför

Tilda går i åttan. Hon bor i en liten by i Dalarna som heter Knivsjö. Det händer aldrig något kul, och alla man känner har bott där sedan lågstadiet.

Siri Spont har skrivit "Är det nu allt börjar".

Siri Spont har skrivit "Är det nu allt börjar".

Foto: Rabén & Sjögren

Kultur2019-11-10 18:00

NY BOK

Siri Spont

Är det nu allt börjar?

Rabén & Sjögren

Men tillsammans med sin nätkompis Emmy drömmer de sig iväg till något större, bort från Knivsjö, till England. Emmy hittar en dag en språkresa till Brighton. Tilda tänker att hon får en chans till en nystart. Att hon ska komma tillbaka som en ny tjej, en sådan tjej som killar gillar. När hon inser att alla fester och all frihet inte ger den effekten hon vill, börjar hon undra om det var en sådan bra idé att åka på språkresa. Och hennes och Emmys relation var inte lika bra i verkligheten… 

Jag gillade att författaren Siri Spont sätter ord på känslor i boken. Hur det känns att vara utanför, olyckligt kär och lyckan i att få känna sig utvald för en gångs skull och får vara med. ”Tilda känner ettförväntansbubbel i magenoch tänker Thea väljer oss ikväll!” när hon får vara med sin populära barndomskompis Thea. 

Med dolda budskap tror jag författaren försökte visa konsekvenser av att dricka, stjäla och göra dumma saker som många ungdomar gör. Med en rolig intressant bok går budskapet in på ett annat sätt.

Det här är en bra ungdomsbok med en blandning av allvar och glädje. Jag rekommenderar den för ungdomar kring 14-16 år. 

Författaren Siri Spont heter egentligen Titti Persson. Hon är född i Svärdsjö i Dalarna 1974. Hon skriver på kvällar och helger, och på dagarna jobbar hon som barnboksredaktör. Hon har även skrivit en bok som heter Utan djur så dör jag, som jag tyckte var väldigt bra. Den var dock riktade till yngre barn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!