De tycker att annonsbladet luktar illa: "Urk"

En märklig odör får invånare i Kalix kommun att läsa Kalix-Bladet ute vid brevlådan.

Är det pappersbruket i Karlsborg eller luktar annonsbladet fisk? Det tycker i alla fall flera Kalixbor som reagerat på papprets odör.

Är det pappersbruket i Karlsborg eller luktar annonsbladet fisk? Det tycker i alla fall flera Kalixbor som reagerat på papprets odör.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / Montage

Kalix kommun2019-12-03 20:33

"Någon mer än jag som tycker att pappret som Kalixbladet är tryckt på luktar illa, nästan som färsk fisk." Så skriver Ingrid Landström i Facebookgruppen Kalix anslagstavla, efter att ha fått veckans annonsblad hem i lådan.

– Min man hade lagt den på köksbordet och när jag går in i köket så känner jag "herregud, vad är det som stinker", säger hon.

– Det luktar något så otroligt illa och det har gjort det länge. Jag vet inte om det har med färgen att göra eller om det görs av något billigt återbrukspapper av något slag, fortsätter Ingrid Landström.

Hon funderade på om det blivit något fel på luktsinnet, men får medhåll av en handfull andra läsare.

"Ja den har en vidrig lukt. Urk", skriver Birgitta Hjortlöv och fortsätter:

"Läser den ute när jag hämtar den och snabbt undan med den."

Ingrid Landström vill veta var den säregna lukten kommer ifrån.

– Jag retar mig inte på det, men den går ju i regel ner i soptunnan på en gång.

Inga läsare har hört av sig i alla fall, enligt grafikern och säljaren Christoffer Björck på Tryckmetropolen, som ger ut annonsbladet. Han har försökt ta reda på vad lukten som vissa känt kan bero på.

– Jag känner då ingen fisklukt. Vissa papper har en speciell lukt, men vi har inget särskilt papper utan det produceras i extremt stora upplagor. Jag har frågat tryckarna och de vet inte heller. Möjligtvis kan det vara dagens miljöfärger som kan lukta, men de används ju på alla stora tryckerier, säger Björck som håller med om att det hela är märkligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!