Simon Häggström är en av de som blev påkörd. Han hade stannat sin båt bredvid en annan för att höra om de hade någon fiskelycka under tävlingen. Plötsligt skrek någon och när han vände sig om så såg han en båt som kom emot dem i hög hastighet. Han fick en smäll i huvudet av underredet och propellern missade honom precis när båten dundrade fram över dem.

– Det var som i en James Bond-film, berättade Simon Häggström efter olyckan.

Han fördes till Sunderby sjukhus där man konstaterade att han klarat sig undan med bara en hjärnskakning. Hans båt sjönk och den andra båten skadades också.

Artikelbild

| Häggström och de andra i båten hade änglavakt under förra Arvidsträskdraget. Olyckan hade kunnat sluta riktigt illa.

Båtföraren har förnekat brott då han anser att han inte brustit i gott sjömanskap. Sikten på sjön ska ha varit helt fri, men han har under utredningen berättat att hans båt är en norsk fjordbåt som är ovanligt hög i fören, och den här dagen var den relativt tungt lastad och hade tre personer i den. Krocken ska ha inträffat bara några sekunder efter att de körde i väg så båten hade inte hunnit plana ut.

Tingsrätten anser att det inte finns anledning att ifrågasätta att föraren normalt är både noggrann och aktsam. Men då han kört in i två stillastående båtar i dagsljus och goda förhållanden borde han ha sett dem och undvikt olyckan. Oavsett hur båten är konstruerad har man ett ansvar att se var man kör. Oaktsamheten kan inte anses vara ringa och dömer honom för vårdslöshet i sjötrafik. Med tanke på att det kunnat sluta riktigt illa så så döms han till 60 dagsböter, fler dagsböter än vad åklagaren yrkat på.