Insändare Det som man tidigare talade om när det gällde befolkningen, fattiga, medelinkomsttagare och rika, finns inte längre. Nu har vi bara kvar fattiga och rika. Den svenska modellen är helt urgröpt. Tidigare kunde man ha råd med ett besök per år hos tandläkare eller tandhygienist på Folktandvården. I dag får man vänta flera år innan man får tid för besök. På vissa ställen är väntetiderna så långa att man inte ens får ställa sig i kö. Att få tid hos en privat mottagning går bättre. Men vem har råd? Jo, bara de med god ekonomi. Privata tandläkare etablerar sig och tar ut hutlösa priser. Har själv varit utsatt för den enorma prisskillnaden och fick då inblick i hur det ser ut inom tandvården. Hela tandhälsan är satt ur spel och kan bara nyttjas av de som har råd.

I Stockholm får man tandläkartid på en Folktandvård inom vettig tid. Men då måste man även räkna med resekostnaden tur och retur från övre Norrland. Den ekonomiska ekvationen går inte ihop och särskilt inte för de fattigaste: arbetslösa, barnfamiljer med låga inkomster och pensionärer med låga pensioner. God tandhälsa för fattiga kan vi glömma.

Den utlovade skattesänkningen på cirka 150 kronor per månad som regeringen utlovat kan vi vara utan. Använd medlen till att satsa på vård och omsorg. Gör någonting nu politiker, ut i verkligheten. Allting kan inte kretsa kring södra Sverige och storstadsregionen.