MUSIKTEATER

En musikalisk roadtrip

Karin Paulin 

Roger Storm 

Tomas Isacsson, kapellmästare 

Åke Karlsson, gitarr

Norrbottensteatern scen 3

Premiär lördagen den 8 februari klockan 19

 

Lite av sommarstugekänsla från förr har skapats på scenen när föreställningen ”En musikalisk road trip” har premiär på Norrbottensteatern i Luleå.

I all enkelhet bjuds publiken på sång och musik, varvat med sketcher, betraktelser och dialog. Programmet är en hyllning till gamla tiders Hasse och Tage-anda, medmänsklighet och snällhet.  Som en röd tråd återkommer det gifta paret som slutat se varandra men som inget hellre vill än närhet. 

Inledningen känns lite väl traditionellt publikfriande med ett slags potpurri av gamla slagdängor som ”Bättre och bättre dag för dag”, ”Willkommen, bien venue, welcome” och ”God dag, god dag”, med tillhörande hattviftning och dans. 

Men det tar sig. Och det är främst i musiken som höjdpunkterna finns. Karin Paulin sjunger som alltid varierat och lyhört i allt från finsk tango till Laleh. Dessutom visar hon sig vara en fena på dialekter, och växlar obekymrat från skånska och göteborgska till de mer ordkarga norrbottniska accenterna, där Pajalas invånare hör till de mer fåordiga.

Även Roger Storm imponerar med sin stämma, närvaro och känsla. Han ger Olof Palmes tal nytt liv och sjunger finstämt ”För att jag älskar dig”, den svenska versionen av Bob Dylans ”Make you feel my love” med Mikael Wiehes text.

Bo Kaspers ”Vi kommer aldrig att dö” framförs i ett effektfullt samarbete mellan Storm och Paulin där de smälter ihop till en spännande helhet.

Karin Paulin och Roger Storm är en lyckträff, en duo med skilda uttryck som kompletterar varandra perfekt. Rutinerade Tomas Isacsson och Åke Karlsson ackompanjerar elegant. 

Tyvärr känns en del av mellansnacket som utfyllnad, och föreställningen hade vunnit på att komprimeras. Två timmar med paus blir lite för långt. Succén ”Lokalpolisen” från julshowen har dammats av som favorit i repris, men känns urvattnad och blek denna gång.

Visst är föreställningen ett hopplock och känns lite som ett hastverk. Men när den framförs med ackuratess och värme tas den ändå emot med öppen famn. 

Lite medmänsklighet och eftertanke ger hopp om en ny vår, trots allt. Gott så.

”En musikalisk road trip” ska även ut på bygdegårdsturné i länet under februari, till byar som Glommersträsk, Vaikijaur och Smedsbyn.