Enighet långt borta mellan föreningarna

"Vi har fullföljt avtalet" säger Mats Sidmalm från AIF. Samtidigt vill konståkningen och KIF att överenskommelsen ska respekteras.

Thomas Jatko, Kiruna IF, har förståelse för AIF men att det är en överenskommelse som ska hållas.

Thomas Jatko, Kiruna IF, har förståelse för AIF men att det är en överenskommelse som ska hållas.

Foto: Håkan Stridblom

Kiruna kommun2019-10-14 12:07

Konståkningen, Kiruna AIF, Kiruna IF, Kiruna IF ungdom och Kiruna city var överens regler för att få de bästa tiderna på Lombia. Bland annats skulle hockeyn visa en trupp på minst 15+2. Något AIF:s J20-lag inte lyckades med vid den överenskomna inventeringen. 

Mats Sidmalm, ledamot i AIF, säger att antalet spelare för att nå överenskommelsen fanns under det sista mötet med kommunen då lagen skulle inventeras. Däremot var inte samtliga spelare registrerade.

– Vi har fullföljt avtalet. Jag trodde att det räckte med att spelarna var klara för spel men det gjorde det inte. Vi stod precis inför ett rekryteringsarbete efter att tre spelare hade gått till Kiruna IF. Ytterligare en spelare fick inget jobb på orten och flyttade. Tre spelare utifrån var färdiga men ville av personliga skäl registrera sig först när de kom till Kiruna, säger Sidmalm. 

Sidmalm är kritisk till att de tidiga istiderna togs bort trots att de var inne i en rekryteringsprocess. Idag har AIF J20 25 spelare registrerade enligt Sidmalm varav fyra spelare spelar i A-laget och juniorlaget.

– AIF har egentligen inget emot grundregeln. Men hade man vetat att det skulle ställa till med så här mycket problem är det bara att ta bort den. Deltar man i seriespel med ett förbund har man ju ett lag. Annars får man inte spela, säger Sidmalm. 

Thomas Jatko fanns med på mötet från Kiruna IF. Han säger att han inte vet hur många spelare AIF J20 har idag men att frågan handlar om att respektera det beslut som fattades under våren.

– AIF kunde inte visa att de uppfyllde kraven och de fick flera chanser. Förutom namnen på registrerade spelare registrerades även under en tid hur många spelare som tränade för att kontrollera truppernas storlek och de var för få på isen. En åtgärd som varit planerad för alla, säger Jatko. 

Han säger att han förstår att utfallet inte blev som AIF hade hoppats men att det är viktigt att hålla sig till vad som är överenskommet föreningarna emellan. 

– Man måste stå för det här. Kommunen har inte haft något med detta att göra. Det är ju vi föreningar som har bestämt detta och alla måste ta ansvar för en regel vi har satt upp tillsammans, säger Jatko. 

I ett brev till kommunen skriver styrelsen i konståkningsförbundet att samtliga föreningar var överens om avtalet och att Kiruna AIF dessutom har fått extra tid på sig att redovisa en fulltalig trupp men misslyckats. Norrbottens Media har försökt nå föreningens mötesrepresentant. 

Mats Sidmalm säger att AIF har fullföljt avtalet.
Mats Sidmalm säger att AIF har fullföljt avtalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!