Företaget som gör allt på egen hand

Jokkmokks tenn firar 75-årsjubileum i en tuff bransch som nästan helt lämnat Sverige. ”Vi har inga robotar, bara hantverk”, säger Roger Nilsson.

Jokkmokks tenn fyller 75 år som företag i Jokkmokk. Smidaren och delägaren Roger Nilsson har jobbat där i 35 av de åren.

Jokkmokks tenn fyller 75 år som företag i Jokkmokk. Smidaren och delägaren Roger Nilsson har jobbat där i 35 av de åren.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-11-24 08:00

Stoltheten över hantverket sitter i väggarna på det lilla tegelhuset i utkanten av Jokkmokks tätort. Det är här som alla otaliga smycken, koppar, ljusstakar, statyetter, pluntor eller snusdosor blir till. I princip varenda liten grej med stämpeln Jokkmokks tenn har börjat sin resa i råmaterialrummet i tegelhusets källare.

– Det är vad folk brukar bli mest överraskade över när de kommer på besök, att vi gör allt från första råmaterial till färdig produkt, helt på egen hand. Att vi gör allt själv också anledningen till att vi är så stolta över det vi gör, säger Leif Öhlund, smidare och delägare.

Jokkmokks tenn har idag tre tidigare anställda som blivit delägare sedan en spännande dag som inträffade 1997.

– Då kom ägaren in en dag till oss anställda och sade att nu får ni köpa ut oss eller så lägger vi ner allt, berättar Roger Nilsson.

De tre smidarna Kent Holmkvist, Leif Öhlund och Roger Nilsson nappade på ägarens ultimatum och har sedan dess förvaltat Jokkmokks tenn.

– Vi kunde ju inte mycket om att driva företag, vi var bara bra på att jobba med händerna. Men man undrar ju vad som hänt om vi inte köpt ut honom, Jokkmokks tenn kanske inte hade funnits längre, säger Roger Nilsson.

Totalt har företaget sex anställda, men med det sagt så är det verkligen ingen brist på erfarenhet i huset. Leif Öhlund har jobbat där i 32 år, Roger Nilsson i 35 år och Kent Holmkvist i hela 48 år.

– Det är väl ett tecken på att man trivs om man kan jobba på samma ställe i 48 år. Vi brukar säga att vi inte blir rik på det här men vad gör det om man har ett jobb som man mår bra av, säger Leif Öhlund.

Men vad är det som gör att Jokkmokks tenn överlevt 75 år i en så tuff bransch som det faktiskt är? De flesta småskaliga tillverkarna i Sverige har antingen gått under eller så har produktionen flyttats utomlands. 

De tre delägarna har inget riktigt svar, men Anders Olofsson som klev in som vd för tre år sedan är desto självsäkrare.

– Vi är unika. Vi har ett enormt kunnande och ingen är så bra på guld, silver och tenn som vi är. Dessutom har vi en tanke, historia och lokal förankring bakom våra designer, vi hämtar mycket inspiration från det samiska och det nordiska. Det gör ingen så bra som vi, säger han.

Med Anders Olofssons intåg har företaget nu också fått igång en webb-butik som gett ett lyft i försäljningen.

Jokkmokks tenn är redan ett välkänt namn i hela Sverige, men nu håller man också på att försöka sprida sig ut i världen.

– Vi har återförsäljare ute i Europa och någon i USA, sedan försöker vi få till något i Australien just nu, säger Anders Olofsson.

Småskalig produktion och stora ambitioner. Med några enstaka moderna inslag fortsätter hantverket i gammal traditionell anda. Men det är inte helt utan orosmoln.

– Kent jobbar bara halvtid och går snart i pension, det har fått oss att tänka på framtiden. Vi andra är i 55-årsåldern och om 10 år måste vi ha ny personal för att det ska leva vidare, säger Leif Öhlund.

De har redan nu påbörjat föryngringen, det är mycket kunskap som måste överföras i hantverket, och sånt tar tid. Det är delägaren Kent Holmkvists son Anton som de senaste sex månaderna blivit upplärd i huset.

– Det är inte alla som kan lära sig det här, man måste ha det rätta handlaget och Anton har det. Företaget har levt i 75 år och vi hoppas det överlever 75 år till, det här är en del i det, säger Leif Öhlund.

Den lilla butiken och verkstaden i Jokkmokk.
Den lilla butiken och verkstaden i Jokkmokk.
Jokkmokks tenns historia

1944 flyttade Sigurd Åhman från Älvsbyn till Jokkmokk med sin ur- och guldaffär, vid namn Ur & Optik.

Under 1960-talet började företaget köpa in tennplåt för eget smide, och det Jokkmokks tenn man känner till idag började ta form. Kommande åren blomstrade affärerna och som mest hade företaget ett 30-tal anställda.

När Sigurd Åhman gick i pension 1981 tog dottern och hennes make över verksamheten och de bytte namn på företaget till Jokkmokks tenn. De sålde företaget till dagens tre delägare 1997.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!