I december bokade Sverigedemokraterna en lokal i Folkets hus i Gällivare inför ett möte som sker nu på måndag. Anledningen är att partiledaren Jimmie Åkesson och partiets skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson kommer till orten. Nu står partiet utan lokal, då Folkets hus avbokat den hyrda lokalen.

– Folkets Hus i Gällivare har ett gjort ett misstag. Vi får stå för de konsekvenserna, och då blir det så att vi får säga nej nu och avboka bokningen. Det finns en policy inom Folkets hus och parker som säger att lokalerna inte ska hyras ut till rasistiska och främlingsfientliga föreningar, säger Lena Lindberg, ordförande i Folkets hus Gällivare.

Paula Palmqvist (SD) är upprörd över beslutet och menar nu att man då även borde tänka om vars kommunen lägger sina fullmäktigemöten.

Artikelbild

| Jan-Erik Apelqvist, Tony Normark och Lena Lindberg som sitter i styrelsen för Folkets hus i Gällivare står fast vid beslutet att avboka SD:s hyrda möteslokal.

– De sa att de enligt stadgarna inte får hyra ut för att vi är en rasistisk förening. Jag har ringt upp och pratat med dem efter det, och påtalat att det blir svårt för Folkets hus att hyra ut lokaler till kommunfullmäktige varje månad, för vi sitter ju med där och är lika mycket Sverigedemokrater under de mötena som vi är annars, säger hon.

Nu jagar partiet en ny lokal, och kommer även att få göra detsamma till årsmötet i februari.

– Det här är ett avtalsbrott. Vi har hyrt lokaler där tidigare utan problem, men nu när Jimmie Åkesson skulle komma drogs rasistkortet fort, säger Paula Palmqvist.

Lena Lindberg, Jan-Erik Apelqvist och Tony Normark, styrelsemedlemmar i Folkets hus, menar dock att om de hyrt ut förut har det blivit misstag även då.

– Det har inget att göra med Jimmie Åkesson, utan det är dem som parti. Vi har en liggare och anställda som sköter om den, men vi som sitter i styrelsen har ingen vetskap om det. Har vi hyrt ut tidigare har det också varit ett misstag, säger de.

Hur upptäckte ni då detta nu?

– Vår Facebook-sida hade fått många arga meddelanden efter att Sverigedemokraterna annonserat om mötet, folk undrade hur vi kunde hyra ut till dem. Innan dess visste vi ingenting, säger Lena Lindberg.

Hur ser ni på att de är med under fullmäktige?

– Det är två vitt skilda saker. De är ett politiskt parti i fullmäktige, där representerar de fullmäktige. Men som partiorganisation är de inte välkomna. Det har påpekats att Folkets hus får kommunala medel, och det stämmer, och därför borde hyra ut till alla. Men vi har kommunledningen bakom oss i detta.

Enligt Paula Palmqvist (SD) kommer man nu att ta kontakt med partijuristerna för att utreda om Folkets hus har begått avtalsbrott. Något som även Folkets hus-styrelsen kommer att göra.

– Vi kommer också ta hjälp av jurist. Är vi skyldiga att betala så gör vi det, säger Jan-Erik Apelqvist.

Under onsdagskvällen meddelade Sverigedemokraterna i Gällivare att mötet istället kommer att hållas på Nordan i Malmberget.