Gratis kaffe i kommunen kostar en miljon

I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier skriver Mia Lindmark att kommunen borde införa en kaffekassa. Pengarna borde satsas på elevassistenter istället.

Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

Gunnar Selberg, kommunalråd i Kiruna.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna kommun2019-10-08 19:36

Kommunen lägger årligen en miljon kronor på gratis kaffe till anställda enligt siffror från kommunen. Något Mia Lindmark, som jobbar inom kommunen som boendestödjare inom socialpsykiatrin, vill se en förändring av. 

Ekonomichefen Gun Nilsson skriver i ett mejl att det är svårt att få fram en exakt siffra på kostnaden då tillredningen skiljer sig åt men att kostnaden är 1.006.560 kronor. Kaffesorterna som köps in är framförallt Löfbergs och Gevalia. 

– En del brygger själva, en del har automater och i Stadshuset har vi även kaffe från restaurang Lämmeln. På äldreboendena och vissa andra verksamheter köper man in kaffe som även dricks av brukarna, vilket gör det svårt att särskilja kostnaden, skriver Nilsson. 

Mia Lindmark säger att det är frustrerande med alla nedskärningar samtidigt som kaffet är gratis. 

– Jag vet hur mycket kaffe vi dricker. Ofta är det barnen och de äldre som drabbas. Nu är det elevassistenterna. Min son går i skolan och jag ser hur stor skillnad de gör. Det ska sparas på dem men vi ska kunna dricka kaffe gratis. 

Det är framförallt under idrotten elevassistenternas närvaro är viktig då det bara finns en lärare och stora klasser säger Mia Lindmark. 

– Det är livat och blir bråk. Där ser elevassistenterna till att det fungerar i omklädningsrummen och i badbussen till exempel. 

Inlägget har kommenterats och delats i stor utsträckning och fått både ris och ros. 

– Det är många som tycker att det är ett bra förslag. Flera tycker att kaffet är det enda kommunen bjuder på och att man måste få ha kvar det. Men vi jobbar ändå så nog har vi väl råd med vårt eget kaffe, säger Mia Lundmark. 

I inlägget skriver hon "Jag avstår gärna mina koppar kaffe om jag vet att det är för barnens bästa!! Och då ska man veta att jag är en stor konsument av just kaffe" och riktar ett förslag till kommunalrådet Gunnar Selberg. 

– Dra in kaffet. Där har ni en miljon som kan användas till någon elevassistentjänst i alla fall, säger Mia Lindmark. 

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) bemöter förslaget och säger att det är en av sakerna de tittar på, men att han än så länge inte kan säga varken ja eller nej.  

– En miljon är ingen obetydlig summa och det råder hårda spartider. Man ska inte plocka i småsaker och vi måste även se till hur det ser ut hos andra arbetsgivare. Men det är absolut värt att se vart det landar, säger Selberg. 

Mia Lindmark föreslår kommunalrådet att en kaffekassa ska införas för barnens bästa.
Mia Lindmark föreslår kommunalrådet att en kaffekassa ska införas för barnens bästa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!