– De senaste dagarnas svalare väder har hunnit kyla ner vattendragen, säger Glenn Douglas, fiskebiolog på Sportfiskeförbundet.

Det var i förra veckan som Sportfiskeförbundet gick ut med en allmän rekommendation att inte fiska lax, öring och harr i länets fiskevatten. Orsaken var de höga vattentemperaturerna, ett resultat av den varma sommaren, som minskat syreförekomsten i vattnet och därmed gjorde tillvaron tuff för fiskarna.

LÄS MER: Uppmaningen: Fiska inte lax och öring

Men nu är rekommendationen hävd, vilket P4 Norrbotten var först att rapportera om.

Douglas flaggar dock för att sommarens extremväder med höga vattentemperaturer sannolikt kommer att inträffa oftare i framtiden på grund av klimatförändringarna. Rekommendationen att sportfiskare ska avstå från sitt fiske kommer därmed också att bli vanligare.

– I norra Sverige har vi kallvattenfiskar som kräver syresatt vatten, och när vattnet blir över 18 grader så innehåller den inte tillräckligt mycket syre för att fisken ska trivas. Den söker sig till djupare vatten där det är svalare, men det finns ju en gräns för var de kan ta vägen, säger Glenn Douglas till P4 Norrbotten.