– Det finns mycket minnen och historier, och det är klart att det känns i hjärtat. Samtidigt är det blandade känslor. Man slipper ett ansvar och det blir lite mer fritid, säger Anna Högström, tredje generationen som drivit företaget.

Anledningen till att macken, som de senaste åren varit en automatstation, stängdes den 21 augusti är att nya, hårdare miljökrav införts som hade tvingat Preem och även familjen till kostsamma investeringar för att ett nytt hanteringstillstånd skulle beviljas.

Macken står centralt till och omges av familjens två bostadshus.

Artikelbild

| Allie Enbom vid en av de första pumparna på den dåvarande Caltexmacken.

– Vi hade bland annat blivit tvingade att klä om fasaden på våra fastigheter. Det hade kostat oss flera hundra tusen. För Preem handlade det om för miljonbelopp. Det hade varit svårt att få ekonomi i det, säger Anna Högström.

Historien om bensinmacken på Köpmangatan 21 tog sin början 1935, då makarna Allie och Ragnar Enbom installerade en bensinpump.

– De hade taxibilar och för dem var det ett sätt att få den rörelsen att fungera bättre. Från början var det en singelpump men snart blev det fler pumpar, säger Ivar Enbom, barn till Allie och Ragnar och far till Anna Högström.

Makarna dog redan i 50-årsåldern. 1963 tog Ivar Enbom över macken. Från början gick den under Caltex flagg, men senare ombildades bolaget och fick namnet Texaco som ännu senare blev Preem.

Artikelbild

| Macken bytte namn till Texaco i början av 1960-talet.

Macken fick en liten butik, som byggdes ut eftersom för att kunna bredda sortimentet. På 1970-talet sålde man bland annat skotrar, mopeder och båtmotorer. Macken har haft biluthyrning och videouthyrning. Förr i tiden fanns ett samarbete mellan de olika mackarna i Jokkmokk, där man turades om att ha öppet på obekväma tider.

Ivar Enbom och hans maka Anita drev macken till 1996, då Anna Högström och hennes make Christer flyttade från Luleå.

Artikelbild

| Bussar och taxibilar framför Caltexmacken under den första tiden.

De drev den fram till 2013, då den blev en automatstation. Sedan dess har Anna och hennes far Ivar varit skötselmän.

– Jag brukar säga att det är den mest bemannade obemannade stationen i landet, säger Ivar och skrattar.

Artikelbild

| Så här såg macken ut efter att den profilerats om till en Preemstation.

– Pappa har suttit vid köksbordet och det har inte hunnit gå många sekunder innan han varit ute och hjälpt till om det blivit något problem, säger Anna.

Kändisar som passerat och dråpliga anekdoter finns det förstås gott om.

Artikelbild

| Ivar Enbom vid en av taxibilarna och en av de första pumparna.

– Har man sett Macken på tv så kan jag säga att mycket stämmer. Det fanns en tid när man knappt vågade säga att man tyckte om den serien, men den blev ju en succé, säger Ivar Enbom.

Då slutar vi väl med: Hej då, macken. Vi ses inte i "mörrn".