Högsäsong för inbrott – så skyddar du dig

Inbrottstjuvarna går in i högsäsong uppger polisen. Den viktigaste faktorn som gör tjuvarna aktiva just nu är mörkret.

Inbrottstjuvarna går in i högsäsong uppger polisen.

Inbrottstjuvarna går in i högsäsong uppger polisen.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Norrbotten2019-11-15 11:30

Bästa knepet för att hålla dem borta är ljus, liv och rörelse i bostadsområdena. Mångabåde barnfamiljer och pensionärer, reser bort under hösten, och tjuvar ser ofta på långt håll att husen står tomma när de är mörka och släckta. Då har tjuvarna längre tid på sig, och det syns på brottsplatserna. Det är enkelt att göra inbrott när det är mörkt. Tjuven kan stå i skuggan en stund och se om någon är hemma. Den vanligaste inbrottsmetoden är att ta sig in via ett fönster eller en altandörr.

Observanta grannar lägger oftast också grunden för att polisen ska kunna klara upp de bostadsinbrott som ändå sker.

Här är polisens tips:

• Samverkan mellan grannar – det vill säga prata med dina grannar om när du avser att resa bort och samarbeta med ökad tillsyn i boendeområden.

• Var vaksam på obekanta fordon eller personer som i närområdet. Gärningsmännen kommer oftast gående den sista biten till brottsplatsen.

• Ett fordons registreringsnummer kan vara helt avgörande för polisen. Försök därför alltid att notera det och inkludera denna uppgift när du tipsar polisen.

• Anmäl gärna din iakttagelse till polisen via tipsformuläret på polisen.se*. Eller ring 114 14. Vid pågående brott, ring alltid 112.

• Fotografera gärna misstänkta personer, fordon eller föremål. Du kan sedan skicka bilderna till polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!