Trots att kommunen meddelat att man inte kan ta emot fler flyktingar har myndigheten utökat antalet asylplatser med 30, rapporterar Sameradion på nätet.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) är upprörd.

– Det är nonchalant av Migrationsverket, säger Bernhardsson till Sameradion.

Anledningen till att Jokkmokk vill ha stopp för fler asylplatser, och även platser för ensamkommande flyktingbarn, är att kommunen inte kan ta emot fler på grund av arbetskraftbrist. Det saknas pedagoger, socialsekreterare och gode män, bland annat.

– Vi uppfyller inte de lagstadgade kraven när vi inte får tag på bland annat socialsekreterare. Vi går på knäna, säger Robert Bernhardsson till Sameradion.

Migrationsverket menar att nästan alla kommuner har problem och ställer sig kallsinnig till kommunens krav.

– Alla platser går åt och det räcker inte till. Läget är väldigt ansträngt. Sverige får 9 000 nya asylsökande i veckan sedan september. Och vi ser inget slut. Hela Sverige måste hjälpas åt. Vårt uppdrag är att ge tak överhuvudet. Alternativet är att folk hamnar på gatan, säger Willy Åberg, avdelningschef vid Migrationsverket, till Sameradion.

I en skrivelse till Migrationsverket påpekar kommunen att man sett till befolkningen är en av de kommuner som tar emot flest antal flyktingar i landet. På 5 000 invånare har Jokkmokk i dag 300 flyktingar.

– Vi vill se ett proportionellt mottagande av asylsökanden. Inte att en del kommuner bjuder på te, klappar folk på huvudet och skickar de vidare, säger Robert Bernhardsson till Sameradion.