Kommunens miljonvinst i värmeverket

2016 köpte Haparanda upp Vattenfalls halva för att bli ensam ägare av värmeverket. Nu är man på väg att sälja 51 procent – för ett betydligt högre pris.

Koalitionen i Haparanda är på väg att driva igenom försäljningen av 51 procent i värmeverket.

Koalitionen i Haparanda är på väg att driva igenom försäljningen av 51 procent i värmeverket.

Foto: Herman Öberg

Haparanda2019-11-04 13:26

Det var en het fråga i kommunen då. Socialdemokraterna gjorde förvärvet av värmeverket till en prestigefråga och det förra kommunalrådet Peter Waara (S) håller köpet som ett av de viktigaste besluten han var med och fattade under mandatperioden.

Det blev en affär som skulle komma att bära frukt, oavsett om det var en framtida försäljning som var tanken eller inte. För nu är Haparanda kommun på väg att tjäna en rejäl hacka.

2016 köpte man 50 procent av aktierna i bolaget för 54 miljoner kronor. Nu är man på väg att sälja 51 procent av bolaget för 86,7 miljoner kronor. 32,7 miljoner kronors vinst på bara några år. Men så släpper man också majoritetsägandet.

Vasa värme är bolaget som vill bli ny majoritetsägare i Haparanda värmeverk ab. 

Som majoritetsägare blir det Vasa värme som har kontrollen över prisnivån till de 550 kunderna man har i Haparanda. Men den politiska ledningen känner sig trygga med att sälja 51 procent utan att priserna ska skena. Tvärtom tror man på fördelar, förutom det faktum att man får in mycket pengar.

– Det viktigaste är egentligen inte att vi får bra betalt genom den här affären, utan att vi säkrar en positiv utveckling för värmeverket, säger Sven Tornberg (C).

Anders Rönnqvist (SJVP) var emot förvärvet 2016.

– Samma argument som jag hade för att inte köpa har jag nu för att sälja: Kompetensförsörjningen är en av de sakerna. Att driva ett värmeverk är inte enkelt, men när man får in en sådan här part (Vasa värme) så får man också in kompetens på lång sikt. Nu när vi säljer kan vi använda pengarna till att finansiera vår del av investeringen i det nya värmeverket som ska byggas för omkring 150 miljoner kronor. Det här blir ett smart upplägg, säger Rönnqvist.

Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet. De skulle hellre se att det här hade varit bättre förankrat hos medborgare. De menar att försäljningsprocessen har gått för fort och de ska ta upp frågan på sitt medlemsmöte innan man är för eller emot, meddelade man i kommunstyrelsen.

Affären har inte gått igenom än. Ett slutgiltigt beslut fattar man i kommunfullmäktige på måndag.

Vasa värme äger sedan tidigare värmeverket i Kalix. Det ser koalitionen som ytterligare en positiv faktor som ger förutsättning för effektivisering.

Om fullmäktige driver igenom försäljningen får Vasa värme tillträde till värmeverket 14 januari.

En investering i ett nytt värmeverk ska göras och pengarna i eventuella affären går bland annat dit.
En investering i ett nytt värmeverk ska göras och pengarna i eventuella affären går bland annat dit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!