Kompetensbristen - här finns jobben

"Kompetensförsörjningen är, tillsammans med klimatfrågan, den viktigaste frågan för framtiden", säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S).

Tommy Nilsson säger att kompetensförsörjningen, tillsammans med klimatfrågan, är viktigaste frågan för framtiden.

Tommy Nilsson säger att kompetensförsörjningen, tillsammans med klimatfrågan, är viktigaste frågan för framtiden.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-10 13:40

Kalix kommun har cirka 1 600 månadsanställda. 

Vård och omsorg är de verksamheter som sysselsätter flest människor, följt av lärare och barnomsorgspersonal.

Medelåldern bland de anställda är 47,43 år och den genomsnittliga pensionsåldern bland de anställda är drygt 63 år.

Det totala antalet pensionsavgångar de kommande fyra åren är 211 (sex år och 220 pensionsavgångar enligt statistiken, men 2017 och 2018 har passerat varför 211 återstår, inräknat innevarande år).

Flest pensionsavgångar är inom vård och omsorg (78 avgångar), lärare (35), kök och lokalvård (22) och förskollärare (21).

Allt ovan framgår av Kalix kommuns "Kompetensförsörjningsplan 2018-2020".

Där står det bland annat följande under socialförvaltningens del:

"Den största andelen pensionsavgångar inom kommunen finns inom vård/omsorg. Undersköterskor är den befattning som har flest anställda och det finns 54 undersköterskor över 60 år. Det råder stor brist på undersköterskor och sjuksköterskor i nuläget och inga prognoser visar på att bristen minskar i framtiden. En konsekvens av svårigheter med att rekrytera sjuksköterskor/distriktssköterskor i tillräcklig omfattning inför semestrarna, är att inhyrd personal anlitats för att säkerställa att patientsäker vård kan upprätthållas. Det råder även brist på socionomer och handläggare inom socialtjänsten." 

Vidare, från utbildningsförvaltningen:

"Utbildningsförvaltningen har en egen rekryteringsstrategi med en rad åtgärdspunkter där det framför allt handlar om att göra läraryrket mer attraktivt. Genom att satsa på arbetsmiljön med en rimlig arbetsbörda och ökad tid för undervisningen blir Kalix kommun en attraktiv arbetsgivare. Rekryteringsstrategin tar bland annat upp vikten av att bredda rekryteringen för att få fler män att vilja utbilda sig till lärare/fritidspedagoger samt upptäcka potentialen bland de utrikesfödda."

Tommy Nilsson säger att Kalix kommun jobbar för att få fler unga att stanna kvar på orten, med att få ut information om att det finns jobb, med bostadsbyggandet och med inflyttning till kommunen.

– Vi pratar med Företagarna om att marknadsföra oss tillsammans, om var jobben finns, och även Regionen måste in i det här, säger Tommy Nilsson som tror att vara vid universiteten och hålla kontakter med de studerande är en bra väg att gå.

– Jobben finns, vi behöver också ha bostäder, bra fritid och bra kultur för att vara en attraktiv ort, säger Tommy Nilsson.

Så här ser fördelningen av anställda ut i Kalix kommun. Bilden är Kalix kommuns och ingår i Kompetensförsörjningsplan 2018-2020.
Så här ser fördelningen av anställda ut i Kalix kommun. Bilden är Kalix kommuns och ingår i Kompetensförsörjningsplan 2018-2020.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!