I slutet av Nevskij Prospekt, vid bron Alexandra Nevskogo, ligger klostret Alexander Nevskij Lavra. Det blev 1797 upphöjt till Rysslands tredje lavra, rankning för kloster inom den rysk-ortodoxa kyrkan.

I anslutning till klostret har det begravts människor sedan 1700-talet och med tiden har flera kyrkogårdar anlagts, till exempel Lazarevskoje (Lazarus) och Tichvinskoje (uppkallad efter en av den ortodoxa kyrkans mest upphöjda ikoner).

Efter revolutionen 1917 förstördes flera gravstenar på Tichvinskoje och kyrkogården stängdes 1926, även om begravningar förekom till 1932. Samma år beslutades det att Lazarevskoje och Tichvinskoje skulle bli museum med namnen Nekropolis för 1700-talet respektive Nekropolis för konstens mästare.

Artikelbild

| Frågan är om inte tonsättaren, pianisten Aleksandr Dargomyzjskij har den finaste graven på Tichvinskoje.

För den senare fick prominentas gravstenar flyttas dit från mindre uppburna och ibland förfallna begravningsplatser. Samtidigt som tidigare gravar inte gick att spåra kallas kyrkogården också för ”platsen där namnen inte matchar monumenten”.

I Nekropolis för konstens mästare är författaren Fjodor Dostojevskij (1821–1881) en av de mest kända ”hyresgästerna”. En annan är kompositören Pjotr Tjajkovskij (1840–1893).

Kollegan Michail Glinka (1804–1857), född i Novospasskoje, dog i Berlin och begravdes där. Systern Ludmila, som månade om sin bror, ville att han skulle vara begravd i hemlandet.

Urnan med askan transporterades, i en låda, märkt ”porslin”, till Sankt Petersburg och där kom kompositören att få sin andra begravning – nu i Nekropolis för konstens mästare.

Artikelbild

| Tätt bland gravplatserna på Lazarevskoje (Lazarus), även kallad Nekropolis för 1700-talet.

Vid ingången till Nekropolis för 1700-talet finns en gravsten med skriften:

Vandrare, du vandrar, men

Artikelbild

| Lugnet på Tichvinskoje är en välkommen kontrast till den livligt trafikerade påfarten till bron Alexandra Nevskogo.

du kommer att ligga precis som jag

Sätt dig, vila en stund

på min sten

Välj en bylina

och minns ödet

Jag är hemma. Du är gäst

Ta vara på dig

Bylina är ett medeltida ryskt hjälteepos med mytologiska drag. En av de mest berömda bylinorna är Igorkvädet, sannolikt författad i slutet av 1100-talet.

Eftersom de båda kyrkogårdarna sedan 1930-talet är museum innefattar det även inträdesavgift. 400 rubel för turister, 250 för ryssar.

Det går tretton på dussinet av begravda män på dessa kyrkogårdar. De få kvinnor som finns begravda här tituleras ofta fru, dotter eller husfru hos berömd man.

Den äldsta kyrkogården i staden är Smolenskij på Vasilijön. Här vilar den helgonförklarade Xenia av Sankt Petersburg, som under 26 år var verksam som Kristi dåre, en person som tog på sig rollen att framstå som galen för att kunna bära fram sitt budskap.

Xenia Grigorijevna Petrova tros vara född 1731 och dog omkring 1803. Hennes grav dyrkas av giftasträngtande kvinnor.

Så kan respekt och beundran för konstens mästare falla samman med längtan efter att bli gift.