Vid klockarmyran i Jokkmokk brinner det på en yta av uppskattningsvis 30x30 meter. Räddningstjänsten är på väg till platsen för att inleda släckningsarbetet av branden. Räddningstjänsten fick också larm om en brand nordväst om Vallsjärv, de söker nu efter branden.

Uppdatering 12:35

Branden vid Vallsjärv är lokaliserad och uppskattas till 50x50 meter. Räddningstjänsten är på väg till platsen.

Uppdatering 14:20

Räddningstjänsten är nu på plats och har omringat elden vid Klockarmyran i Jokkmokk och ska inleda släckningsarbetet inom kort. Branden vid Vallsjärv är även den hittad och räddningstjänsten har nyligen anlänt till platsen. Ingen ny information om brändernas omfattning finns ännu tillgänglig.

Uppdatering15:00

Ytterligare larm om bränder i Pajala, vid Vahtijärvisjön, i Överkalix, vid Tvärån och i Gällivare har kommit in till räddningstjänsten.

Uppdatering 15:20

Räddningstjänsten har mycket att stå i idag. En brand vid Kallkällmyran i närheten av Vidsel har visat sig vara svårsläckt och nu inkallas förstärkning från Vuollerimstyrkan till platsen. Branden i Överkalix beskrivs som under kontroll och branden i Pajala söker räddningstjänsten fortfarande efter.

Uppdatering 16:55

Ytterligare larm om bränder från både Överkalix och Gällivare. Även larm om brand från Arvidsjaur, vid Skarpkroksberget.

Uppdatering 18.20:

En skogsbrand rapporteras från Haikivara nära Tärendö och dessutom brinner det i marken i Svanträsk utanför Glommersträsk.

Uppdatering 18.25:

Brännberget i Arvidsjaurs kommun är nästa område där det larmas om skogsbrand ifrån.

Uppdatering 18.55:

Två bränder rapporteras härja i trakten av Sudok, Jokkmokks kommun. Dessom brinner det i Granträsk, Överkalix kommun.

Uppdatering 19.50:

Ytterligare bränder i Granån, Överkalix, och Tjädermyran, Glommersträsk. Den vid Klockarmyran i Jokkmokk har flammat upp igen.

Uppdatering 06.00

Sammanfattning bränder i Norrbotten under natten och måndagsmorgonen.
Sudokberget, släckt.
Klockamyran i Jokkmokk, släckningsarbete pågår.
Granån, Överkalix, släckt.
Pajalaområdet, tre bränder släckta.
En brand i Gällivare kommun, släckt.
Tvärån i Överkalix, släckt.

– Vi har kvar folk på tre ställen, som bevakar tills skogsägaren tar över, säger Peter Lindahl, inre befäl på räddningstjänsten i Norrbotten.