Det är som en löningsfredag på krogen för däckverkstäderna. Den årliga ruschen för att byta till vinterdäck är i full gång i Luleå. Flera däckverkstäder vittnar om fullbokade tider även in under nästa vecka.

På Däckia i Luleå har Linus Arvidsson och kollegan Björn Osbäck fullt upp under fredagsmorgonen. Mutterdragaren smattrar ständigt och lufttrycksmätaren går varm. Bilisterna åker in och ut ur verkstaden som på löpande band. Många förbokar tid för däckskifte, men en del verkstäder tar även emot spontana kundbesök.

– Ja, nu är det fullt upp. Vi får se hur många som kommer när vi har drop-in, säger Linus Arvidsson.

Till helgen kommer minusgraderna att ta över i större delen av Norrbotten. Det ser ut att bli halt, enligt SMHI.

– Ja det gör det ju faktiskt, säger Lasse Rydqvist, jourhavande meteorolog på SMHI.

Kall polarluft har dragits ned över Norrbotten till följd av ett högtryck.

– Det leder till att det blir minusgrader även mitt på dagen i Norrbotten.

Trots att det inte ser ut att komma mycket nederbörd så räknas vägarna bli hala i form av utbredd frosthalka.

–  Det kan fortfarande vara så att det kan lägga sig rätt mycket frost beroende på hur mycket fukt det ligger. Framförallt på vägar nära broar och nära vattendrag – där kan det bli ännu mer frost.

Minusgrader och halka är redan gamla nyheter i delar av länet. Men nu börjar södra delen av Norrbotten sugas in i vinterväglaget. Redan under natten mot lördagen, enligt Trafikverkets halkriskkarta.

– Det är framförallt i de södra och mellersta delarna av Norrbotten.

Och vad gäller då? Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april. Men du måste ha bytt till antingen dubbdäck eller dubbfria friktionsdäck innan den 1 december fram till och med 1 april. Det är också viktigt att inspektera däckens skick, inte endast i samband med däckskiftet.