"Det är verkligen en mäktig känsla"

I går öppnade stjärnkocken Björn Frantzéns nya restaurang på Harrods i London. "Vi nöp oss i armen när vi fick uppdraget", säger Luleåbon Ida Wanler från Joyn studio som har inrett lokalerna.

En ny restaurang har öppnat på Harrods i London och svenska inredningsarkitekter står för inredningen.

En ny restaurang har öppnat på Harrods i London och svenska inredningsarkitekter står för inredningen.

Foto: Åsa Liffner

Luleå2022-11-30 10:00

Restaurangen Studio Frantzén har ett nordiskt koncept och asiatiska influenser.

– Storbritannien var länge mitt hem och London är en viktig stad för mig som jag är väldigt stolt över att vara tillbaka i. Här måste man göra något speciellt för att sticka ut och det har verkligen Joyn studio skapat. Vi har stort förtroende för varandra och återigen har de överträffat mina förväntningar, säger Björn Frantzén i ett pressmeddelande.

Bakom inredningen står inredningsarkitektbyrån Joyn studio, grundad 2016 av de tre kompisarna Ida Wanler från Luleå, Helena Eliasson och Lisa Grape.

– Vi nöp oss i armen när vi fick uppdraget. Harrods är en konventionell form av lyx och nu har Joyn studio fått äran att lära dem om skandinavisk sådan. Resultatet är utifrån våra värderingar om vad lyx är, en kombination av idérikedom och unika kombinationer som blir personlig med sitt noggranna utförande. Interiören ska vara guldstänk över maten, säger hon.

Restaurangen har olika rum som ska skapa olika stämningar. Inredningen utgår ifrån gästens rörelse genom lokalen.

– Designmässigt har vi velat skapa en värld där gästen kan gå helhjärtat in i upplevelsen fylld av värme, nyfikenhet och humor blandat med elegans och flärd. Med skapande ur vårt eget ursprung där vi låtit Norrlands skogar blandas med popkultur, tunnelbana och storstad gör vi gästen till både skådespelare och betraktare på samma gång, säger Lisa Grape, creative director för Joyn studio.

– Den unika gästupplevelsen har varit möjlig att skapa genom att vi tidigt i processen handplockat svenska designers, konstnärer och illustratörer vilket resulterat i specialdesignade inredningsdetaljer. Det är verkligen en mäktig känsla med så många svenskar involverade i hela upplevelsen från start till mål, säger Helena Eliason, creative director för Joyn studio.

Joyn studio och uppdraget

Joyn studio är en inredningsarkitekt-studio med bas i Stockholm. Samarbetet med Frantzén group (en samling restauranger, barer och gastronomiska upplevelser av Björn Frantzén) startade år 2012 och har sedan dess innefattat flera restauranger. I juli förra året fick byrån uppdraget att rita den nya restaurangen.

Arbetsgruppen: Ida Wanler, Lisa Grape och Helena Eliasson, creative directors för Joyn studio, Karl Råman, handläggande arkitekt, och Sofie Johansson, assisterande inredningsarkitekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!