Allt fler delar i samhället digitaliseras och skolan är inget undantag. Digitala akademin delar varje år ut pris till landets bästa lärresurs, och i år hittar man den på Alviksskolan.

Katarina Eriksson och Linda Starenhed skapade en alternativ science fiction-värld där eleverna ska hjälpa folket Yetis på sin hemplanet. De beskriver det hela så här:

"Yetis – att lära av historien. Några utvalda jordbor får möjlighet att åka till planeten Yetis och hjälpa yetisarna att bygga upp ett samhälle. Din person kommer enskilt och tillsammans med andra att stöta på olika problem/dilemman som du ska hjälpa denne att lösa. För slutfört uppdrag tjänar du pengar som du kan använda som betalning för tapeter/inredning etc. i det hus du håller på att planera och bygga i en by på planeten Yetis"

Katarina Eriksson och Linda Starenhed blev framröstade av juryn som formulerade vinnarmotiveringen som följande:

"Materialet är inte bara underhållande, det lär eleverna hitta lösningar på allvarliga problem på en planetarisk skala. Teoretiska inslag blandas med kreativt skapande."

– Det var jättetufft motstånd så vi blev jätteförvånade när vi fick veta att vi hade vunnit. Vi trodde Historiepratarna skulle vinna, de har redan fått väldigt mycket positiv uppmärksamhet. I den spelar eleverna in podcasts om historiska händelser, det är jättespännande, säger Katarina Eriksson.

De två Alvikslärarna tog emot priset på Skolforum som ägde rum i Stockholm under 31 oktober och 1 november.