Detta enligt uppgifter till Norrbottens Media från ett flertal olika källor.

– Situationen är mer eller mindre ohållbar, säger en initierad källa inom Norrbottensteatern.

Öberg har bara varit i tjänst i ett halvår. Norrbottens Media har nåtts av uppgifter om en hård intern kritik sedan flera månader tillbaka.

Kritiken grundar sig till stor del i Öbergs ledarskap, som det finns en stark misstro mot. Han ska bland annat ha skällt ut enskilda medarbetare, och förlöjligat och förolämpat fast personal, frilansare, teatern och Norrbottens län med uttalanden både enskilt och på möten.

– Han har en väldigt speciell och kontroversiell ledarstil, säger en anställd vid teatern, som vill vara anonym.

En annan del av kritiken handlar om Öbergs frånvaro i arbetet. Han arbetar full tid men bor i Stockholm och är bara närvarande på teatern måndag till fredag varannan vecka, ett upplägg som inte ska vara förenligt med de kriterier som styrelsen hade inför rekryteringen.

Frånvaron får till följd att andra anställda tvingas utföra arbetsuppgifter som egentligen tillhör Öberg, samt att kontakten med personalen är dålig.

– Han känner oss knappt. Sedan är han helt ointresserad både av Norrbottensteatern och av Norrbotten. Han är frånvarande både mentalt och fysiskt, säger en anställd.

När han konfronterats med kritiken av facket har Öberg varit mer eller mindre oförstående och sagt att "om styrelsen inte är nöjd med mitt jobb så får de sparka mig".

Norrbottensteaterns styrelse har möte i dag och där kommer framtiden för den nye teaterchefen att vara en av punkterna.

Martin Sundbom, fackklubbens ordförande i Teaterförbundet, undanber att kommentera uppgifterna.

Norrbottens Media har sökt Norrbottensteaterns styrelseordförande Lennart Thörnlund (S).

Alexander Öberg vill inte kommentera kritiken nu utan har sagt att han återkommer i eftermiddag.