Flugsnapparegränd på Hertsön. Här köpte fastighetsbolaget Heimstaden ett antal lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Lulebo för några år sedan. Enligt Hyresgästföreningen i Luleå har Heimstaden, som äger omkring 1 300 lägenheter i Luleå efter affären med Lulebo, legat ganska lågt med de så kallade successionsrenoveringarna. Successionsrenovering innebär att lägenheterna totalrenoveras när den boende har flyttat ut. Nästa hyresgäst får nyrenoverat. Vi får titta in i en trerummare på 80,5 kvadrat, som innan renoveringen kostade omkring 5 500 kronor i månaden. Nu landar månadshyran på 8 799 kronor.

Att det handlar om en nyrenoverad bostad står klart redan i det slitna, gulmålade trapphuset, den gamla trädörren är utbytt mot en splitterny säkerhetsdörr. Invändigt är ytskikten ljusa och plastmattorna har ersatts av trägolv. Köket har nya vitvaror och i badrummet är det kakel på väggarna och klinker på golvet, samt golvvärme. Här finns både tvättmaskin och torktumlare.

– Som familj kan man vilja ha egen tvättmaskin i lägenheten. Men vår utgångspunkt är att det ska finnas ett lägenhetsutbud för alla, säger Rikard Paulsson.

Artikelbild

| Trägolv, kakel och klinker är materialval som höjer standarden rejält, liksom månadshyran.

Han påpekar att även trapphusen ska få ett ansiktslyft. Ett 20-tal lägenheter i området är redan renoverade, i ett total pågår renoveringar just nu.

De privata fastighetsägarna ställer ofta högre krav på hyresgästernas ekonomi, jämfört med Lulebo. Den som vill hyra av Heimstaden måste ha en årsinkomst på tre gånger årshyran. Det motsvarar 317 000 kronor för den som ska hyra den ovan nämnda trerummaren.

Bolaget Gammelstabo, som köpte lägenheterna i de så kallade Gränderna i Gammelstad 2012, kräver av sina nytillkomna boende att de ska tjäna 4,5 gånger årshyran. För att få hyra en trerummare på 75 kvadratmeter med en månadshyra på 7 987 kronor måste man alltså tjäna 431 200 kronor per år.

Patrik Junkka, som är en av delägarna i Gammelstabo, avböjer all kontakt med Norrbottens Media med hänvisning till tidigare publiceringar och ges således inget svar på frågan om varför inkomstkravet ligger så pass högt.