En grå himmel och milda vindar ramar in den stundande fotbollsmatchen på Örnäset IP. Luleå handikappidrottsförenings, LHIFs, ordförande Per Gren tycker att det är perfekt fotbollsväder. Förra veckans gassande sol är han glad att få slippa.

– Det kan vara nog så jobbigt med 30 grader. Är det uppehållsväder får man vara nöjd, säger han.

LHIF har arrangerat sitt Summer camp i mer än 20 år. Barn, ungdomar och vuxna med funktionshinder får under en veckas tid samlas för att testa olika idrotter. Uppslutningen är god när det är dags för fotboll. Ett 40-tal deltagare dyker upp. Flera samlar sig i grupper och börjar passa bollarna till varandra redan innan träningen börjar.

Artikelbild

| Per Gren, ordförande i Luleå handikappidrottsförening har varit med på Summer camp i ungefär 20 år.

– Den sociala biten är viktig. Att få träffa olika ledare, och folk utifrån. Inte bara de vanliga tränarna som de träffar året om, säger Per Gren.

Många nya ansikten dyker upp för att testa på de olika sporterna. Men det är också många deltagare som har tränat me LHIF länge, och som har varit med på Summer camp flera gånger. Mikael Ruthberg känner sig som hemma på fotbollsplanen.

– Jag har spelat fotboll i tolv år.

Vad är det som är så roligt med fotboll?
Artikelbild

| Torbjörn Johansson, Notvikens IK, leder deltagarna genom uppvärmningen innan de får träna passningsövningar.

– Det är kul att vara tillsammans, säger Mikael Ruthberg som är med på Summer camp varje år.

Per Gren är inte sen med att hänga med i uppvärmningsövningarna. Han tycker det är roligt att umgås med alla deltagarna när de samlas på ett och samma ställe.

Artikelbild

| Många passade på att hinna spela lite extra innan träningen satte igång.

– Det är ju en stor del av behållningen. Att ungdomar och vuxna funktionshindrade ska ha roligt, helt enkelt. Samtidigt som de också tränar, övar motorik och blir starkare.