– Digitaliseringen av samhället innebär stora möjligheter för företag, myndigheter och organisationer, men också nya hot och risker, skriver Niklas Nordström, kommunalråd inom Luleå kommun, i ett mejl.

Seminariet "Cybersäkerhet – hur klarar Sverige det pågående kriget?" hålls på fredagen av Luleå tekniska universitet tillsammans med Luleå kommun och Luleå Näringsliv. I fokus är alla typer av cyberattacker från hackerverksamhet i små skalor till attacker mot främmande makt.

Föreläsare från bland andra Försvarsmakten, FRA, SAAB, Internetstyrelsen, MSB och LTU kommer och delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Bland annat kommer det att tas upp om det digitala försvaret i Sverige och hur man skyddar sig inför hot från den digitala världen.

– Det är strategiskt viktigt att skydda sig inför digitala hot från omvärlden och ha en plan för om det händer, skriver Nordström.

I en paneldiskussion kommer man också prata om kompetensförsörjning.

– Det är en viktig fråga då behovet av utbildad arbetskraft är stort och många verksamheter ska höja sin kapacitet inom kort tid, skriver Nordström.

Moderator för arrangemanget är Annika Nordgren Christensen, tidigare ledamot av försvarsberedningen, men är idag expert inom det försvars- och säkerhetspolitiska området. Intresset för seminariet är stort. Det är fullbokat med 200 anmälda deltagare från privata näringslivet, offentlig sektor och universitetsvärlden.