Marlene Bolstad från Visit Luleå kliver av jättebåten tillsammans med övriga resenärer på Södra hamnplan på onsdagsmorgonen. Hon har åkt med båten ända från Härnösand.

– Jag och ytterligare en person från turistcenter har funnits ombord för att ge information om Luleå. Vi har delat ut väldigt mycket kartor och svarat på frågor, berättar hon.

Turisterna är särskilt förtjusta över att Birka lägger till så nära stadskärnan. Många trodde att det skulle bli schuttlebussar in till stan så som i Härnösand.

– De vill även veta mer om själva Luleå, de vill besöka Domkyrkan, vårt museum och gallerierna. De är även jättemycket frågor om världsarvet i Gammelstad. Vi hade fullt upp ända till sent på tisdagskvällen.

Ombord på Birka finns cirka 1 500 passagerare. På dagordningen står flera olika aktiviteter så som besök i Brändöskär och världsarvet i Gammelstad, bland annat.

– Det här betyder jättemycket för Luleå. I tanke på storleken på Birka så kan du räkna med en omsättning på en miljon kronor. Då räknar man både med besöksturerna och shoppingen.

Turisterna som besöker Luleå som stad gillar att shoppa lokalt och att fika.

– De vill handla i lokala butiker och veta vad som är typiskt Luleå.