Mer än hälften hamnar fel när vi sopsorterar

Plasten ökar i Lulebornas sopsortering medan tidningspappret minskar. Men mer än hälften hamnar fel när vi sorterar våra sopor.

Drygt en veckas insamlad plast från Luleå och återvinningsstationer i länet. En liknande anläggning finns i Piteå. 14 000 ton samlas in varje år enligt Mikael Henriksson och Ulf Almqvist, produktionsledare respektive affärsområdeschef vid Lumire.

Drygt en veckas insamlad plast från Luleå och återvinningsstationer i länet. En liknande anläggning finns i Piteå. 14 000 ton samlas in varje år enligt Mikael Henriksson och Ulf Almqvist, produktionsledare respektive affärsområdeschef vid Lumire.

Foto: Stina Brolin Bergman

Nyheter2019-10-14 13:05

Trots klimathot och ökad medvetenhet bland svenskarna så ökar användingen av plast. I Luleå samlas nio kilo plast in per innevånare. Ändå är det bättre än i Sverige i genomsnitt där siffran ligger på 7,5 kilo per person. Det kan förstås bero på att användingen av plast är större här än i övriga Sverige, men inte särskilt troligt.

– Vi försöker ju uppmana folk att återvinna istället för att slänga i brännbart, säger Ulf Almqvist, affärsområdeschef på Luleå kommuns avfallsbolag.

Han och Mikael Henriksson, produktionsledare för återvinning, visar hur det insamlade avfallet ser ut ute vid anläggningen på Storheden. 14 000 ton samlas in varje år i form av plast från återvinningsstationer i Norrbotten. Plasten pressas sen ihop till balar och transporteras ner till Motala där en ny anläggning finns sedan årsskiftet.

Där sorters plasten ännu en gång men enligt Ekots undersökning så är det endast en femtedel av plasten som återvinns, resten bränns.

En stor del kommer aldrig så långt som till anläggningen i Motala utan hamnar i våra kärl för brännbart.

– Plockanalyser vi gjort visar att 39 procent hamnar rätt och resten är felsorterat, säger Ulf Almqvist.

– Källsorteringen kan bli mycket bättre och det handlar om att få till en cirkulär ekonomi, att återanvända istället för att förbruka, påpekar Mikael Henriksson.

Medan plasten ökar så minskar andelen tidningspapper i återvinningen. Tidningspappret har minskat med hälften sedan 2014. Medan plastanvändingen ökat från sju  kilo per person till nio har tidningsläsandet och därmed återvinningen minskat.

Bara en femtedel av all plast återvinns. resten bränns. Vi  konsumenter sorterar fel eller plasten går inte att återvinna. Producenterna ansvarar för att plasten återvinns.
Bara en femtedel av all plast återvinns. resten bränns. Vi konsumenter sorterar fel eller plasten går inte att återvinna. Producenterna ansvarar för att plasten återvinns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!