Förberedelserna är i stort sett klara för Finntastic-premiären i Luleå. För arrangörerna Taina Helme och Milka Jafri återstår dekoreringen av Ebeneser, ballongerna ska hängas upp och sista handen ska läggas på detaljerna. Både Taina och Milka är medlemmar i den nystartade föreningen Luleås Sverigefinska Unga och Finntastic är föreningens första evenemang.

– Det är konstigt att en sådan här rörelse inte funnits tidigare. I Luleå bor ungefär 13 000 personer med finska rötter men det finns inte så många aktiviteter riktade till ungdomar. Intresset är jättestort, säger Milka Jafri.

Finntastic arrangeras ursprungligen i Stockholm som en del av Kulturnatten. Den har tidigare funnits även i Göteborg och i år kommer festivalen till Luleå.

Artikelbild

| Här, på Ebeneser, arrangerar Taina Helme och Milka Jafri den nya festivalen Finntastic som ska hylla finsk och sverigefinsk kultur.

– Vi kände att ett sådant här evenemang inte bara ska vara en stockholmsgrej, säger Milka.

Festivalen utspelar sig under en kväll och välkomnar alla med intresse för finsk och sverigefinsk kultur och det finska språket. Förutom quiz kommer den erbjuda scenframträdanden av den samisk-finska rapparen Áilu Valle och den lokala förmågan DJ Fälth som kommer spela finsk, samisk och svensk musik.

Taina Helme är född och uppvuxen i Sverige med en finsk pappa och en brasiliansk mamma. Innan hon lärde sig att ordet "sverigefinsk" fanns var det svårt att känna tillhörighet.

– Det var ett begrepp jag inte visste fattades hos mig. Jag identifierar mig som sverigefinne, men alla mina ursprung är en rikedom. Det breddar ens perspektiv på saker, men identitet är väldigt flyktigt för mig. Ibland känner jag mig brasiliansk, ibland finsk, ibland svensk, säger hon.

Artikelbild

Milka Jafri flyttade till Luleå från Finland för ett och ett halvt år sedan. Liksom Taina menar hon att identiteten är viktig.

– Min finska identitet är självklar för mig. Sen om jag alltid tyckt om det eller inte är en annan sak. Den är viktig, men om den förändras beroende på hur länge jag bor i Sverige är det helt okej. Det är intressant att hitta olika sidor av sin egen identitet, säger Milka.

Artikelbild

Det är någonstans där som deras engagemang i Luleås Sverigefinska Unga bottnar. Ett sätt för lulebor med finska rötter att lära sig av varandras språk och mötas i den gemensamma kulturen. I framtiden hoppas de kunna arrangera allt från filmfestivaler till språkcaféer. Finntastic är början och man hoppas kunna göra festivalen till en årlig tillställning.