"Politiken har blivit smutsig"

Skolnedläggningarna fick byarna att koka och splittrade partiet. 2016 valde Harry Rantakyrö att hoppa av kommunalrådsposten i Pajala efter bara halva mandatperioden – innan pressen åt upp honom.

Harry Rantakyrö

Harry Rantakyrö

Foto: Herman Öberg

Luleå kommun2019-10-11 07:59

Harry Rantakyrö känner nu igen sig i Niklas Nordström (S).

– Absolut. Det är lite olika scenarion, men av vad jag har hört så har han varit ett jagat byte från alla håll och kanter. Och om det blir så att man inte mår bra så måste man tänka på sin hälsa. Då hamnar politiken långt bort och då går det inte att stånga pannan blodig hur mycket man än vill göra det. Man har ett liv vid sidan av politiken som ska fungera också.

Var du hårt pressad när du lämnade?

– För mig var det strid i partiet (Socialdemokraterna). Hur man än försökte hitta lösningar så såg man inte en väg ut och då fattade jag beslutet innan jag hamnade i läget att det gick överstyr för mig själv – innan jag började må för dåligt.

Harry Rantakyrö uppskattar den hjälp han fick av just Niklas Nordström när Rantakyrö var aktiv politiker. Nordström hade ett kontaktnät som även Pajala fick nytta av, säger han.

Blev du förvånad när du hörde att han lämnar?

– Ja, jag blev lite paff. Men om det stämmer att han inte mår bra så är det helt rätt. Niklas har kämpat på länge och kanske rann skopan över helt nu. En människa har bara ett liv och det ska man vårda. Det finns viktigare saker än att offra hälsan för politiken.

Rantakyrö tror dock inte att det är sista gången någon lämnar på ett liknande sätt.

– Politiken har blivit smutsig. Visst, du kommer alltid att vara en offentlig person som kommunalråd, men det måste kunna bli mer diskussion om sakfrågor istället för att ägna sig åt personangrepp.

Harry Rantakyrö
Harry Rantakyrö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!