– Det var bara skrot kvar av alltihopa. Det krävs en jäkla smäll för att orsaka något sådant här, säger Stefan Lindh, projektledare vid Trafikverket.

Norrbottens Media har tidigare berättat om sabotaget, som upptäcktes på nyårsdagen. Trafikverket har i veckan haft en servicetekniker på plats som tagit rätt på resterna och samtidigt installerat en ny hastighetskamera på platsen, nära Sunderby sjukhus efter den hårt trafikerade väg 97.

Läs mer: Nyårssmällen – fartkamera sprängd

Artikelbild

| Något högst väsentligt saknades i fartkameran nära Sunderby sjukhus. Någon sprängde den under nyårshelgen, trots närheten till den hårt trafikerade 97:an.

– Jag har själv bara sett bilderna. Men enligt teknikern så är det inga amatörer som varit i farten. Det är riktiga grejer som använts. En kinapuff eller fyrverkeripjäs är inte ens nära. Det är dynamit eller liknande, säger Lindh.

Hur har sabotaget gått till?

– Gissningsvis har de slagit sönder glaset och petat in någon form av grövre sprängmedel och tänt på en stubin.

Har du sett något liknande tidigare?

Artikelbild

| De nya fartkamerorna i Örarna saboteras systematiskt.

– Nej. Jag ansvarar för området från Avesta till Kiruna och jag har då aldrig sett en sådan totalskada, säger Stefan Lindh.

Kan det rent av vara Jönssonligan som varit i farten?

Artikelbild

| Fartkamerorna i Örarna är på plats sedan i december. De har redan saboterats vid fyra tillfällen.

– I alla fall Dynamit-Harry.

Skämt åsido så konstaterar Stefan Lindh att händelsen i högsta grad är allvarlig.

Artikelbild

| I Örarna står två fartkameror sedan i december. Fyra gånger har de förstörts redan.

– En sådan sprängladdning är ju allmänfarlig. Det kan ju komma någon körande efter vägen innan det smäller.

Trafikverket har polisanmält händelsen. Rubriceringen var grov skadegörelse. Men någon polisutredning blev det inte. Ärendet lades ned den 3 januari.

– Jourhavarande förundersökningsledare har fattat beslut att inte inleda någon förundersökning. Det fanns inga spår och inga vittnen. Inget uppslag i någon riktning. Då gjordes den här bedömningen, säger Inge Barsk, kriminalkommissarie vid Luleåpolisen.

En helt ny kamera, som det handlar om i detta fall, kostar cirka 400 000 att installera.

Trafikverket har även problem med de nya fartkameror som placerats i Örarna, norr om Luleå. Trots att de bara varit på plats sedan december har kameror förstörts vid fyra tillfällen.

– Det är någon som slår sönder fronten på kamerorna. Det blir inget elektriskt fel så det är inte lika allvarligt. Men man måste ju byta fronten och även byta objektiv om det gått sönder. Det är ju skattepengar som man leker med, säger Stefan Lindh.

Ser ni något samband mellan sabotaget i Sunderbyn och det i Örarna?

– Nej. Då är det större risk att det finns ett samband mellan den fartkamera som hittades utbränd i Avan för ett par år sedan och Sunderbyhistorien.