– Det var inte varmt, konstaterade Noel Norberg ärligt, efter att ha doppat sig i vattnet på stranden vid Lulsundet.

Ett tiotal av eleverna i 5B passade på att sticka direkt till badet efter att skoldagen slutade strax efter klockan 13. Hela gänget var i vattnet, vissa hade till och med cyklarna med sig.

– Vi hade idrott sist på dagen och det är väldigt varmt ute så då var det skönt att åka hit, sade Elsa Ringbjer.

Artikelbild

| Agneta Lindfors var ledig och passade på att göra årets första strandbesök på Lulsundet på tisdagen.

Lite längre bort satt Helena Brånin med barnen Inga, Hilda och Joar. De hade filtar, frukt och grejer att gräva med i sanden.

– Vi har fikat och grävt efter skatter. Vi har doppat tårna i vattnet men i övrigt är det badförbud. Det är för kallt tycker jag, sade Helena Brånin.

Vad tänker man när det är sådant här väder i mitten av maj?

– Man tänker att man tar vara på det så länge det varar. För det blir kallare snart igen.

Artikelbild

| Rekordtidig strandpremiär på Lulsundet. Helena Brånin med barnen Inga, Hilda och Joar.

Även Agneta Lindfors nöjde sig med att solbada och höll sig på filten.

– Jag var ledig i dag och passade på. 15 maj, det är nog rekordtidigt för mig i alla fall. Man trodde inte detta när det var så mycket snö men plötsligt händer det, sade hon.

Artikelbild

| Högtryck i Norrbotten. Elsa Ringbjer kastade sig i vattnet på Lulsundet i Luleå. Kompisen Alvina Ejneborn Skär nöjde sig med en position på stranden.

Högst temperatur i Norrbotten hade, enligt SMHI:s statistik, Älvsbyn med 26,1 grader. Därefter kom Boden med 25,7, Lakaträsk 24,3, Luleå och Vidsel 24. Senast Norrbotten hade liknande temperaturer i mitten av maj var 18 maj 2013 då Paharova hade 26,7 grader.

– Det är temperaturer en bra bit över det normala. Men det är inte jätteovanligt med sådana här värmeböljor, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI.