– Tidmässigt ligger vi ovanligt långt framme i år, berättar Krister Isaksson från Luleå kommun.

Rekordåret 2013 öppnades isbanan redan den 6 december. På onsdagen var Luleå kommuns personal ute och mätte tjockleken på isen.

– Isen är 22 centimeter utanför Hälsans hus och utanför Mjölkudden. Det är mer än tillräckligt för att bära vår lilla traktor som väger ungefär ett ton.

Artikelbild

| Nära. Krister Isaksson tror att isbanan snart kan öppnas för allmänheten.

I dag är isbanan upplogad från Luleås norra hamn fram till Hälsans hus, men än har inga landgångar placerats ut till allmänheten.

Trots det har ett flertal Lulebor redan sökt sig ut på isen för en promenad i det vinterbleka dagsljuset.

– Det går inte att stoppa folk. De hittar egna vägar ut på isen, men det är ingen fara om man bara håller sig längs isbanan. Vi vill helst att isen får bli någon centimeter tjockare så att vi hinner ploga hela sträckan innan isbanan öppnas för säsongen, menar Krister Isaksson.

Med ett istäcke på 25 centimeter kan Luleå kommun skicka ut en större traktor (cirka tre ton) för att snabbare sköta plogningen.

Förra årets sträckning blev cirka tolv kilometer. Isbanan sträckte sig från norra hamn via avstickare till Mjölkudden och Bergnäset innan den passerade under Bergnäsbron på väg ut mot ön Gråsjälören.

I år kan sträckningen bli ännu längre. På grund av att isen bröts upp i mitten på november har årets bana förlagts ett hundratal meter längre ut än vanligt.

– Vi kommer att passera ett brospann längre ut. Det ser bra ut. Det blir en mjuk båge som Luleborna kommer att tycka om.

Enda orosmolnet är ett annalkande busväder som beräknas nå Luleå under fredagen (se nedan). Blidan innebär att isens tillväxt stoppas temporärt.

Det ser ut att försena även isvägarna ut till Luleå skärgård.

– Jag har fått rapporter om isar som är 18-20 centimeter tjocka. Det finns en risk för att tövädret tillsammans med hårda vindar kan blåsa bort delar av isen. Om vi slippar vara med om det kan vi kanske öppna isvägarna mot Junkön och Hindersön redan slutet av nästa vecka, säger Patrik Ruumensaari på Luleå kommun.

Skotertrafiken till Luleå skärgård rapporteras ha kommit igång. Isvägen till Sandön har inte öppnats, men med hjälp av skoter eller fyrhjuling tar sig öborna in till och från fastlandet.

Förfallstrafiken pågår fortfarande i skärgårdens norra delar.