Det var vid vid 21.30-tiden i tisdags som polisen larmades till ett väpnat bråk på Storstigen på Skurholmen. Enligt uppgifter till Norrbottens Media var flera personer inblandade i en högljudd diskussion utanför ett av bostadshusen.

Läs mer: Väpnat bråk på Skurholmen

Insänt bildmaterial från ögonvittnen på plats visar också hur en man jagades över gatan av tre-fyra personer beväpnade med bland annat med en snöskyffel, en kofot och ett järnrörsliknande föremål.

En folksamling fanns på plats efter händelsen när polisen anlände och cirkulerade runt ett av flerfamiljshusen.

Senare på kvällen kunde tre personer gripas – två kvinnor och en man. Trion anhölls av jouråklagare och misstänks nu för försök till grov misshandel.

– De är Luleåbor i 30-35-årsåldern och kända av polisen sedan tidigare, säger Joakim Larsson, polisens jourhavande förundersökningsledare.

Det är i skrivande stund okänt om den jagade mannen, som är född i början av 1990-talet, fick uppsöka sjukhus för vård.

– Han verkar inte allvarligt skadad, säger Joakim Larsson.

Inge Barsk, ordinarie förundersökningsledare, bekräftar också att mannen inte kan vara svårt skadad, eftersom händelsen rubriceras som f-ö-r-s-ö-k till grov misshandel.

– Vid ett fullbordat brott hade det handlat om väldigt allvarliga skador, där gärningsmännen har visat råhet och hänsynslöshet. Nu är det ett försök till grov misshandel, vi får se var det landar i slutändan.

Vilken typ av brottslighet är de anhållna personerna kända för?

– Namnen har förekommit i olika sammanhang. Men jag vill inte klassificera dem på något sätt.

Utredningen fortskrider men polisen är fortegen i ärendet, eftersom förundersökningen är åklagarledd.

– Vi kommer att göra kompletterande förhör med den som utsattes för brottet, även med vittnen. Ordningspolisens initiala förhör är inte altid så "fylliga", säger Inge Barsk.

Polisens utredare går också igenom diverse bildmaterial från oberoende vittnen och boende i området kring Storstigen.

Senare under onsdagen svällde utredningen när ytterligare en man i 25-30-årsåldern kunde gripas, misstänkt för inblandning i storbråket.

– Vi söker fler personer, så det kan inte uteslutas att fler frihetsberövas också, säger Inge Barsk, förundersökningsledare hos polisen.