Under digitaliseringskonferensen i Luleå på tisdagen fick Elin Sundqvist från Norrbottens Media berätta om och visa en film om ett pilotprojekt som hon hoppas ska kunna sjösättas till våren.

– Vi kommer att försöka få våra prenumeranter i två byar i glesbygden att ta en digital prenumeration istället för papperstidning.

Idag kör distributörerna i vissa områden väldigt långa sträckor med få tidningar, berättar hon.

– Dels kostar det pengar, dels är det dåligt för miljön, konstaterar hon.

Tanken är att välja ut ett område i glesbygden där medieföretaget ska kalla till ett möte och informera om möjligheten att läsa tidningen på internet.

– De får ett erbjudande som inkluderar både surfplatta och prenumeration och så kommer vi att utbilda dem i hur man läser e-tidningen.

I nästa steg kan det bli aktuellt med hembesök.

Elin Sundqvist tror att det är många äldre människor i glesbygd som annars inte skulle ha möjlighet att lära sig den digitala tekniken.

– Vi vill att vårt projekt ska bli en inkörsport till att kunna använda bank-id, e-legitimation, betala räkningar på internetbanken och andra digitala tjänster.

Hon hoppas också att Region Norrbotten, kommunerna och andra aktörer ska ta tillfället i akt att haka på projektet.

– Prenumeranterna får en surfplatta av oss med NSD eller Kuriren som e-tidning som är klar att använda. Men det finns ju möjlighet att även ha många fler appar i surfplattan med till exempel samhällsinformation.