SD har haft trubbel med sina gruppledare. 2015 uppdagades det att dåvarande gruppledare Oscar Rosengren hade kopierat Lunds budgetförslag och bara bytt ut Lund mot Luleå i texten. Rosengren tog "timeout" och sedan fick SD:s ledning inte tag i honom.

Den som tog över som gruppledare var Carita Elfving. I februari 2017 lämnade Elfving sin insysnplats i Luleå kommunstyrelses arbetsutskott och i budgetberedningen på grund av sjukskrivning. Efter en tid tog hon tillbaka platsen, dock utan att delta.

Läs mer: SD-ledare lämnar uppdrag

Artikelbild

| Carita Elfving (SD) kvitterar ut arvoden - men deltar inte i SDs arbete. Nu vill partiet utesluta henne.

Enligt tidningen Dagens samhälle har Elving varit sjukskriven våren 2017 och då inte fått något kommunalt arvode. Resten av 2017 fick hon arvode, men närvarade endast på två fullmäktigemöten under hösten. Arvodet var på 33 814 kronor i månaden 2017 och höjdes till 34 662 kronor 2018.

Under 2018 har Elfving inte deltagit i fullmäktigemötena. Avräknat en sjukskrivningsperiod har hon kvitterat ut en summa av cirka 170 000 kronor senste halvåret.

Per Göransson, ordförande i den nystartade föreningen SD Luleå, säger att föreningen och SD distriktet vill utesluta Elfving och att deras ansökan kommer upp i SD:s partistyrelse i april.

Varför vill nu utesluta Carita Elfving?

– För att hon inte engagerar sig i verksamheten, hon gör inte det hon ska, säger Göransson

Någon ny gruppledare kan partiet i Luleå, enligt Göransson, inte välja.

– Hon måste självmant avsäga sig uppdraget. Det har vi bett henne göra, men hon har inte gjort det.

Vad tycker du om att hon kvitterat ut arvode?

­­– Det är helt förjävligt när hon inte har gjort något. Jag tycker att man borde ändra reglerna, när man inte där ska man inte ha pengar heller.

Om framtiden säger Göransson att partiet har styrt upp bildat en lokalförening, något de tidigare inte har haft.

– Luleåföreningen har engagerade medlemmar och vi är mer på gång än tidigare. Nu har vi också en mycket kontrollerad process och vi kontrollerar kandidaterna.

SD i Luleå har tre mandat, nu sitter Wigert Lindbllom och Leslie Bailey på två av de platserna. Övriga är Carita Elfving, Oscar Rosengren, som alltså inte finns med. Mathias Nlsson, SD, har lämnat kommunen och gått över till Alternativ för Sverige.

Carita Elfving har inte gått att nå trots försök.