För ett år sedan var konstnären Anna Toresdotter tillbaka i hemstaden Luleå med ”Se långt” på Norrbottens museum, en utställning med miljön i fokus som hon gjorde i samarbete med Världsnaturfonden. När hon nu återvänder för en utställning hos Galleri Lindberg har hon tagit med sig en samling av verk som hon betecknar som ”Måleri Anna Toresdotter”.

– Mycket har ett hållbarhetsengagemang. Delar av det som visas har jag lyft ut från utställningen ”Se långt”, och en del saker är nya. Bland annat visar jag ett nyligen färdigställt porträtt av tidigare regionrådet Maria

Stenberg som ska hänga i styrelserummet i regionhuset, men som först visas i den här utställningen.

Artikelbild

”Som nyss fanns”, detalj av olja. Bland löven skymtar hoppmöss, en utrotningshotad art från Australien.

Under veckorna i Luleå ska hon även hålla föreläsningar om hållbar utveckling utifrån sin konst:

– Vi lever i en väldigt dramatisk tid. Ska vi dra oss tillbaka till säkert manöverutrymme eller låta klimatet skena iväg? Det känns inte som att vi har tillräckligt mycket krismedvetenhet för de stora beslut som måste fattas. Därför känner jag att jag vill ägna min konst åt de här frågorna väldigt mycket de kommande åren.

Även privat befinner sig Anna Toresdotter i en omvälvande period.

– Det har varit en tid av förluster. Mina föräldrar har gått bort, barndomshemmet här i Luleå ska säljas och barnen har flyttat hemifrån, så det har varit vemodigt. Men så är ju livet.

Artikelbild

”Länkade”, tempera, olja och blandteknik.

Hon hoppas kunna återvända till Luleå då och då även framöver.

– Mina föräldrar har varit en stor anledning till att jag kommit upp hela tiden, och jag har ju min verksamhet i Stockholmsområdet. Men i maj har jag en helgkurs i porträttmåleri i Luleå, det ska bli roligt. Dessutom ska jag åka runt och hålla föreläsningar, ett sätt för mig att hantera min egen oro inför det här med miljön. Det känns alltid bättre när man gör något. Och det känns meningsfullt att använda mitt måleri på det sättet.