Det gamla stadshuset i Kiruna håller på att tömmas. Det är kala väggar och tjänsterum som ekar tomma. Vi är här för att söka svar, svar som vi inte har fått eftersom de högst ansvariga i kommunen har valt att inte svara på våra frågor om revisionsrapporten. Vi har meddelat att vi kommer att vara på plats i Kiruna och vi har försökt att boka in intervjuer med kommunchef Peter Niemi och kommunalråd Kristina Zakrisson. Men de vill inte ställa upp. Just den här dagen har de åkt till Jokkmokk, får vi veta. I sitt tjänsterum sitter den Moderaten Stefan Sydberg. Vi knackar på och ber om att få ställa några frågor.

– Jag skulle absolut kunna svara, säger han.

Fick ni de svar ni behövde från revisionsbyråns utredning?

– Ja, det tycker jag att vi har fått.

Hur ska Kiruna kommun gå vidare nu?

– Det är däremot en fråga som jag inte kan svara på, tjänstemannasidan måste svara på den.

Men i egenskap av politiker, anser du att det behövs rutinförändringar?

– Ja och det är ju redan igångsatt.

När det gäller de här inköpen som revisionsbyrån lyfter fram som anmärkningsvärda, vet ni var möblerna och det andra som köptes in finns i dag?

– Det kan jag inte svara på.

Vad tänker du om det som har skett i kommunen?

– All ovårdsam hantering av skattepengar är allvarligt. Men om vi vänder på det så är det av drygt 3 000 fakturor (3 900 reds. anm.) bara ett fåtal som sticker ut. Det är inte bra, naturligtvis och det ska vi åtgärda.

Kommunchefen har meddelat att Kiruna kommun endast kommunicerar via sociala medier, lokala medier och pressmeddelanden när det gäller revisionsrapporten. Han säger inte vad han menar med lokala medier. Är det en ny mediestrategi som ni har beslutat om?

– Vad Peter Niemi bestämmer måste han stå får, det kan jag inte kommentera.

Hur tycker du att folkvalda ska kommunicera med media?

– Det tycker jag definitivt att vi ska göra och det är skälet till att jag sitter här nu. Men man måste ta hänsyn till människorna bakom också.

Är det inte en fara för demokratin att Kirunas kommunledning är tysta efter sådana här händelser?

– Väljer man att vara helt tyst, då är det definitivt en fara. Men så har det ju inte varit i den här frågan, det har ju pågått en hel del dialog innan.

Inte sedan rapporten blev klar?

– Det här är också polisanmält och då måste man respektera att det inte alltid är så lämpligt att föra dialogen via media.