Mattias Karlsson (M) KU-anmäler regeringen

Mattias Karlsson (M) skickade under onsdagen in en anmälan till KU mot Stefan Löfven, Ibrahim Baylan och Mikael Damberg.

Tidigare lokalpolitikern i Luleå, riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) menar att regeringens hantering av Kallak inte är rättssäker.

Tidigare lokalpolitikern i Luleå, riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) menar att regeringens hantering av Kallak inte är rättssäker.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Jokkmokks kommun2019-10-08 15:47

Frågan om det kommer att beviljas koncessionstillstånd för en gruva i Kallak i Jokkmokk har legat på regeringens bord till och från under sex års tid. Många har väntat på beslutet och nu sätter riksdagsledamoten och tidigare lokalpolitikern i Luleå Mattias Karlsson ner foten. 

– Oavsett vad man tycker har ärendet dragit ut på tiden alldeles för länge. Den oförmåga som regeringen visat behöver genomlysas. Jag anser att konstitutionsutskottet, KU, bör granska – dels tidigare näringsministern Mikael Damberg – men också den nuvarande, Ibrahim Baylan. 

–  Det här är en av de större skandalerna i den industriella historien menar jag.  Regeringen lämnar alla aktieägare – som satsat miljoner för att få ett tillstånd – åt sitt öde. Rättssäkerheten brister.

Mattias Karlsson menar att Kallak är ett projekt som skulle kunna rädda Jokkmokks framtid.  Den långdragna beslutsprocessen har istället gjort att en våt filt legat över Jokkmokks utveckling under alla de år som gått sedan planerna blev kända. Men hanteringen drabbar inte bara Jokkmokk negativt menar Karlsson. 

– Sverige går miste om stora investeringar på grund av detta. Andra investerare drar sig för att ens börja titta efter mineralfyndigheter här. Vi har redan sett exempel på det. 

– Jag väljer att KU anmäla för att jag anser att det finns mycket jobb kvar att göra i riksdagen för att inte äventyra tätpositionen som Europas gruvnation nummer ett. Bland annat krävs tydligare förutsättningar och mer transparens. I det här ärendet har man istället lagt locket på.

– Det vore en annan sak om man haft en löpande diskussion med Beowulf. Nu har det varit helt tyst vilket har lett till rykten och spekulationer kring när beslutet ska komma. 

Vad tror du att det beror på?

– Personligen tror jag att det beror på en hård diskussion mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Men, en  politisk låsning kan inte tillåtas bromsa en sån här process. Det gör det hela än mer anmärkningsvärt. Ett ärende som detta ska hanteras skyndsamt. Det har man verkligen inte gjort. 

Vem riktar du anmälan mot?

Jag riktar den både mot tidigare näringsministern Mikael Damberg som hade ärendet på sitt bord i två omgångar under 2015, 2016 och nu sedan juli 2017 men även mot den nuvarande näringsministern Ibrahim Baylan. Jag anmäler även statsministern eftersom han är den som har det övergripande ansvaret när det handlar om rutiner för ett förvaltningsärende som detta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!