Det var natten mot den 24 januari i år som någon eller några bröt sig in i sjukhuset och receptionen, som finns intill entrén, och väl inne har de brutit lös ett nyckelskåp som var förankrat i väggen och tagit med sig det.

I skåpet fanns nio bilnycklar, tre användes när tre bilar stals från sjukhusparkeringen, de sex bilarna som blev kvar på parkeringen sattes under bevakning tills de kunde förvaras mer skyddat.

Torbjörn Resin, säkerhetssamordnare Kalix närsjukvårdsområde, sade då att larm och kameror kan bli aktuella i och vid Kalix sjukhus.

Artikelbild

| Tjuven eller tjuvarna bröt sig in i receptionen.

En man i 25-årsåldern åtalas nu misstänkt för att, ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan, ha brutit sig in i sjukhuset och olovligen tagit ett nyckelskåp med ett stort antal nycklar och bilnycklar och därefter ha använt tre personbilar som leasades av Norrbottens läns landsting.

Mannen har, enligt stämningsansökan, erkänt brotten stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

25-åringen erkänner också misstankar om att han, ensam eller tillsammans och i samförstånd med någon annan, någon gång mellan den 27 och 28 januari i år genom inbrott på Kalix sjukhus har stulit en stor mängd olika mediciner.

En del av medicinerna är narkotikaklassade och bland stöldgodset finns också medicintillbehör som kanyler, sprutor, dosetter, medicinmuggar, tejp och medicinpåsar.

Artikelbild

| Efter inbrottet.

Medicinernas värde anges till 89 300 kronor.

Vid samma tillfälle har två mobiltelefoner, en surfplatta, fem plastbackar och två pärmar med journaler stulits.

25-åringen står vid samma förhandling åtalad misstänkt för mordbrand då han anklagas för att ha anlagt en brand i ett torp genom att inne i byggnaden samla ihop trasmattor och tända eld på dem.

Torpet har förutom marknadsvärdet ett kulturellt värde då det samt möbler och inredning är från 1800-talet samt ett ideellt värde för ägaren.

Kammaråklagare Ulrika Schönbeck yrkar i stämningsansökan att 25-åringen ska dömas för mordbrand, mindre allvarligt brott, och ansvarsyrkandet i andra hand är försök till grov skadegörelse.

25-åringen har varken erkänt eller förnekat brottet.

Andra åtalspunkter handlar om skadegörelse, olaga intrång, försök till grov stöld, stöld, flera fall av ringa narkotikabrott, olovlig köring och rattfylleri.

Försök till grov stöld handlar om att 25-åringen misstänks för att ha ta sig in i en bostad för att stjäla.

25-åringen varken förnekar eller erkänner brott.

Ett av narkotikabrotten handlar om att 25-åringen olovligen ska ha innehaft över 1 200 tabletter narkotika.

25-åringen har, enligt stämningsansökan, erkänt narkotikabrott.

Förhandlingen i tingsrätten är inom kort.